學日文應該比錢去上堂?

77 回覆
13 Like 0 Dislike
即係點咁驚?我都有裝呀
呢個app我用4日就背曬平假名 好好用
同問
應該因為靚仔
有個人指導你造句有冇錯已經爭好遠
自學個問題係錯左都唔知
疫情個陣返工無野做
用左3日總共25個鐘去背50音
濁音促音就之後慢慢學個発音

vocab方面就學左verb先再學noun
學習來源不外乎去圖書館借書+utube +dullingo+日劇動畫+nhk yahoo jp....
無記錯個時睇utube
話係梵文+漢文改出黎
學黎都係想煲動漫同打機,多數係毒撚
毒撚唔會出去學。出去學既就唔係毒撚。
利申:進度而家到大家的日本語初級第17課,中間有d係skip左,例如日子1號-30號。由掂50音開始已學半年
你A-Z都要老師教
正弱智
宜家唔得啦
冇gal game
我而家靠duolingo+睇動漫學到n4左右程度
如果想繼續學上去有冇咩自學app/youtube channel推薦?
而家半工讀好難抽時間出去上堂
第四次?
試做過N5模擬 單字同聽解都無咩問題
但係文法全滅
무슨 말하고 싶은지 이해 했지만 할수있는 사람은 많지 않아요
呢個學五十音係幾好
本身背晒平假名
片假名靠呢個app背
唔想努力可以就咁貼個五十音表係枱頭

我當年就係咁。冇主動背,唔記得先即時check返
學得慢啲但係好輕鬆
平假一個月左右已經熟曬。片假用得少所以耐啲,三個月

利:當年喺大學當興趣讀咗兩年
我自學唔入腦 之後畀錢人zoom教好快入到腦 同埋學得有系統啲 加上價錢又唔貴 而家都有keep住上堂
請問你學到咩程度先轉日本人教?我都係at度上 但就搵個香港人教 教就教得幾好不過個先生有啲閪 想轉
上得amazing talker就搵日本人老師啦 我果陣自學到n4-n3就上at練口語 佢有啲住台灣既日本老師 你講唔到完整既日文句子/聽唔明都可以用普通話溝通
多謝分享 咁我學多陣先 我應該得n5
我n5咋,架妹係教我n4

我覺得好老師先決條件係 有耐性
唔會遲到早走
會課後睇功課。有錯先上堂講
最好得有自家note不過依d 通常貴d
香港人定咩人
香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞