學日文應該比錢去上堂?

77 回覆
13 Like 0 Dislike
我通常煲住AV黎學
邊度搵
你好似錯左喎
連登仔話睇下動漫追下vtuber日劇輕易n1
使乜出去上堂俾錢人賺
利申 黎緊七月考第四N5
i
屌咪踢爆
自學完50音+打下機 睇下動漫已經可以去試n5
我都係每日五個,斷斷續續半個月掛。
不過可能未算熟,我順序可以唔洗點諗就寫哂出嚟,但要我望番個平假名片,再讀番個音就可能要load一load。
我諗都係記哂 平假名/片假名 先,正如英文,記哂英文字母先。
呀依噢唉痾

其他都係轉個音母,差在記唔記到個字,有幾難背?
嗰時背好50音表,
可以順暢咁由あ寫到ん,
以為自己已經背熟,
懶勁咁搵啲日文歌詞打算睇住嚟唱
已經揀慢歌,但都完全跟唔到咁滯,
先知道其實係未真係記熟
得而家就係卡係度,真係背到兜巴星自己
amazingtalker 到搵有好多,
之前ig 搵d 香港人,又貴又唔係個個都好雖然用母語教
但好多係唔識教/唔識表達個意思/r 水吹
但又收得貴
日本人先生我at 到搵多數都好有心教,但睇下佢可唔可以用盡佢方法教,我而家果個架妹又平 hk$100 都唔洗有50分鐘又備晒課有晒圖咁盡晒力表達意思。
香港人老師既話,無$200/hr 都唔得
at 最好係佢有得上體驗堂。
我都有用依個app
down 個認字app 黎玩下
한국어로 일본의음을 배우하면 더 쉬어요. 잘 해봐.
我就用呢個多,有得自己set 哂全部50音隨機抽俾你默寫。

另外有個日文post就有ching建議背 平假先,片假就之後慢慢背,另外又有一個ching就建議 平假片假都背哂先。
係咪兩邊背哂好啲?
比左錢自然就會學得自律d,而且之後都係claim持續退休基金
50音背到咁上下去google下 d test,最重要都係望住個假名嗡得出個音,唔洗話要熟到爛,一路學自然會熟
有d 人無天份例如我咁 之後見同班同學個個讀到到自己成舊飯咁就會唔想去上堂
連登仔
睇你想學到咩程度同想投資幾多錢。多數香港人講緊既識日文其實自學完全夠。

識寫識讀50音: 自學正常每日用十分鐘學一隻子音,2星期足夠
旅遊用到既日文: 網上大把模擬對話再唔係問chatgpt, 識50音之後旅行上機前背下就夠
基本生字/文法: 自學定出去學基本上都係推みんなの日本語初級呢本書, 1-3個月左右就可以學完。完成之後大概N4
N3-N2: 呢個時候你其實可以靠中文字幕估到佢講既日文係咩, 自學既話可以睇有中文字幕既日文片(最好係日本人日常用既日文而唔係動畫果種日文)
N2-N1: 上面個階段慢慢就會變成唔使字幕都聽得明/睇得明, 同上面個gap好大下完全自學可能要幾年時間,所以可以考慮睇教學/搵老師加速・補充grammar上既不足(推薦教學:日本語の森/AmazingTalker)
同日本人溝通: 睇人,大把人N1都唔識講/N2都係日本正常生活溝通到。想講得好最緊要多用, 自學比較難, 推薦真係搵個日本人同你練 (黎日本讀語言學校可以一兩年直接到呢個階段)
native speaker:黎日本住十年
利申以上全部經歷過,自學到N1之後發現自己不足最後都係靠同日本人練返黎
呢個閪apps有一次想偷我手機copy左既野
上常用錢買時間
唔想煩又想有人guide住你咪出去上堂學識下朋友仔一齊學都幾開心
利:已識3個女女朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞