黨鐵打手全面在維基刪除港鐵車站歷史和負面內容

135 回覆
246 Like 7 Dislike
平時mon住時事台講連燈話xxx的kol 扮傻
因為班友就算同黨鐵無直接合作,朋友都可能有

時事台口講支持新聞自由
現在港鐵恃住有錢有勢力,操縱中文維基玩新真相
全連燈有幾個會員在乎過

睇到呢單野的表現,香港人有普選一樣會玩完
證明港鐵公司內部有人會mon住同修改維基
即係有打手啦
就算有打手,維基內部都唔會care
分分鐘收了捐款默許班打手繼續編輯,唔會被封禁
外國一直有案例,維基基金會都唔care
人地刪咗下面依段:
現時,元朗站內提供16間商店供乘客購物或進食,主要包括酒樓「彩晶軒」、7-11便利店、時裝及飾物店、多間外賣食品店、麵包糕餅店以及一間診所

想問吓大家覺得加依句嘅人似港鐵PR,定係刪依句嘅人似港鐵PR?
想問下刪除以下報道係咪似港鐵PR?

安全問題:刪除了太陽報和香港01就東鐵月台的問題報道,2023年立法會議員田北辰批評3年全線安裝幕門的進度太慢的報道等。

https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B6%AB&diff=prev&oldid=79849910

完全刪除班次問題的內容,如港鐵稱由大圍站前往金鐘站只須約17分鐘。而有線新聞的記者進行實測後,發現往返上述兩站需時約21分鐘
https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B6%AB&diff=prev&oldid=79849866

刪除東鐵因遷就居民而慢駛的報道和受影響乘客的人次,報道來源全部為《蘋果日報》
https://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%9D%B1%E9%90%B5%E7%B6%AB&diff=prev&oldid=79849806
1. 案件唔需要列咁多單出嚟,你咁多單條目會太長,長到冇人想睇。
由於全綫未有設置月台幕門或閘門,乘客意外墮軌或跳軌自殺事件不絕於耳。而在2016年10月31日,一名83歲老婦在羅湖站月台步出車廂時不慎由月台空隙踏空墮下路軌,右手受傷,幸傷勢無礙。有關相片在網上廣傳,引起市民對港鐵月台安全的關注。2017年3月24日,一名60多歲老翁在上水站墮軌並被列車輾過,身體斷成三截不治;同年6月11日一名任職中學教學助理的24歲女子疑不堪工作壓力在大圍站跳軌自殺死亡,公眾擔憂本綫淪為「自殺天堂」。部分月台又由於設計問題造成月台邊緣與車廂之間的空隙特別闊,而在2011年與2016年亦分別有一名20多歲少女、一名3歲男童以及一名老婦不慎從車廂與月台之間的空隙墮下路軌。

2. 至於安裝幕門嘅進度緩慢,前面已經有幾句句子講咗。咁多年嚟好多人都批評過安裝幕門嘅進度緩慢,唔需要每一句都寫哂落去。
不過由於過海段工程及轉用新列車的進度緩慢而多次推遲。直到2022年5月,網媒香港01引述消息指過海段通車後,工程團隊最快在2022/-23年於個別車站加設約1.8米高的月台閘門,不過全綫安裝工程仍需等候數年才完成。直到2023年5月,馬場站1號月台率先開始安裝月台閘門,較原先計劃延遲約10年。

3. 依句係做乜撚嘢? 一來唔係百科全書語調,二來依句係咩意思?係咪暗示東鐵綫落成後先入伙嘅人冇資格批評東鐵綫噪音問題。
「雖然東鐵綫於1910年已通車,毫無疑問早於沿綫所有現存的民居建築落成,即沿綫居民在遷入前都已清楚知道東鐵綫的存在會產生噪音。」

4. 下面依幾句搵唔搵到資料來源去畀其他人核實真偽?會唔會有人寫咗假資訊連你都唔知?定係有一大堆字就要無條件相信?
大圍至九龍塘近名城段:原定車速每小時90公里,被降低至每小時70公里,由2012年6月13日起生效, 2020年1月8日起被降低至每小時60公里,已於2020年3月中旬放寛至每小時70公里,再於2021年10月中旬放寛至正常車速(日間)/ 每小時80公里(夜間)。(在新信號系統的控制下每班列車的行車速度也不同)
旺角東站至九龍塘段,原定車速每小時80公里,被降低至每小時50公里(南行)/ 每小時40公里(北行),由2013年11月15日起生效,已於2021年10月中旬放寛至每小時70公里(日間南行)/ 每小時60公里(夜間南行、日間北行)/ 每小時50公里(夜間北行)。(在新信號系統的控制下每班列車的行車速度也不同)
旺角東站至紅磡近旺角東站:原定車速每小時120公里,被降低至每小時50公里(北行)/ 每小時40公里(南行),由2012年10月17日起生效,已於2021年10月中旬放寛至每小時70公里(日間北行)/ 每小時60公里(夜間北行、日間南行)/ 每小時50公里(夜間南行)。(在新信號系統的控制下每班列車的行車速度也不同)
大把人搭緊黨鐵添啦
你睇法證明了你呢個人其實只係同刪除派班仆街無分別。你其實又想配合班黨鐵打手,乜都要精簡。

會展站:微不足道嘅小事? 外國會因為國慶會突然關閉車站?得中國同香港先會、

紅磡站:其實外國好少車站有咁多餐廳同商店,唔應該刪。而且而家food court都消失了,變成M記。

九龍塘站:只要有媒體報道發生事,就應該寫。

大學站:快餐店係邊間?美心定大家樂,定大快活。直接寫明無問題...
而家班撚樣開始show真面目
維基戰線admin,本身其實又係PR
被刪除的就當睇唔到,更帶風向要刪走更多內容。
唔止呢個啦,維好多資燉都被中共改了。

佢地人手多,無辦法,投訴都無用
你見到我留言,就有人好快負評,就知道背後有幾多人mon住我
係啦,無計

改正返,好快又被佢地洗地

希望AI快啲成功,先可對抗佢地人數
1. 而家啲傳媒狗屎垃圾乜都報,唔係每篇報導都有收錄價值。
「斬豬肉聲嚇親細膽師奶報警」又使唔使寫落隆亨邨條目?
「學生吃杯麵灼傷嘴 送院敷治」又使唔使寫落皇仁書院?
而家每日咁多新聞報導,如果唔篩選、唔考慮篇幅,乜嘢都要寫落去。其實同啲人有囤積症搞到間屋變垃圾屋一樣。

2. 外國啲車站好少有咁多商店同食肆?我費事同你拗,睇吓其他巴打點睇。

3. 如果快餐店要寫明係美心MX,咁便利店又使唔使寫明係7-11定係OK?麵包店使唔使寫明係A-1 Bakery定係聖安娜?如果港鐵站店舖要寫,咁按照你邏輯,其他街道條目、商場條目通通都要寫?間間商店都要寫名,而家維基百科變撚咗購物指南?你唔驚PR用維基百科做商業宣傳咩?

4. 法國國慶都會將部分車站關閉一段時間呀。

同埋我都費事同你拗,車站因為活動停半日值唔值得寫落維基我都想睇吓其他巴打點睇。
巴打由#85開始睇,想聽吓你意見
巴打由#85開始睇,我都想聽吓你意見
記得好耐以前喺另一個post都問過你
瞓啦,遲啲先,返工搵錢移民
何文田站其中一幅畫左下角嘅一隻貓嘅原型失蹤都要寫
隻貓又唔係喺何文田站失蹤

當中在藝術品《在自然與城市之間》中左下角描繪了一隻小貓,為參照了一隻曾由愛民邨一間藥材店飼養,名叫「大舊」的小貓繪畫而成,該小貓於2014年1月失蹤,之後不知去向,而有愛民邨街坊曾於愛民邨的facebook群組發放消息尋貓,但最後仍不得要領。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞