黨鐵打手全面在維基刪除港鐵車站歷史和負面內容

135 回覆
246 Like 7 Dislike
Push
其實係港鐵公關部定係班傻鳩鐵膠亂鳩咁改
咁有冇方法防止delete?
港鐵公關部
開post 來把撚咩
真係把撚
不推文算
至憎呢d
鐵膠?
點解呢
你每次除咗講啲唔講啲同散佈失敗主義有咩做咗?搏人唔睇就支持你個講法。又唔講其他人可以做,噉你貼出嚟有咩用? 呢條友喺嗰度都有人反對,你唔叫人繼續舉報佢有咩用?準備描述佢做過啲咩先反映到事實。
1. 係簡化咗過程同評論,冇剷到發生咩事。其實唔講間公司投訴,淨係講佢裝鐵鍊,咪顯到佢仲衰?其他段佢算醒,識用來源請求先冇直接剷。
2. 剷咗好長嘅後續發展,有保留咗喺個站被捕情況,有冇需要呢?如果每個站出口附近嘅事都寫晒法律過程,唔會太長?
2021年11月29日晚上約7時,一名55歲客貨車司機在兆康站A出口外疑因泊位問題而與一名男性退休警員與其妻子發生爭執打鬥,而該名客貨車司機在爭執打鬥期間昏迷,送院搶救後不治;隨後該對夫婦涉嫌誤殺被捕,並被通宵扣查。其後涉案夫婦被控誤殺罪,男被告須還押至2022年1月26日再訊;其妻子獲准以現金及人事擔保合共20萬港元保釋。其後男被告於2022年1月19日向高等法院申請保釋,並獲准以現金5萬港元保釋。直到同年9月22日,控方撤回針對女被告的控罪並當庭釋放;而男被告則被改判「襲擊致造成身體傷害罪」,獲主任裁判官蘇文隆批准。後來案件押後至同年10月6日再訊,其後男被告仍否認控罪,案件排期至2023年2月7日開審,期間男被告獲准保釋。直到同年3月30日,暫委裁判官鄭潤聰在屯門裁判法院裁定被告「襲擊致造成身體傷害罪」不成立;但指被告曾推撞死者,故法庭改為裁定被告「普通襲擊罪」罪名成立,判處監禁7天。然而由於男被告之前已還押52日,故當庭獲得釋放。隨後死者遺孀於庭外激動哭泣,指被告從沒聯絡她道歉或賠償,批評裁決不公。
2021年11月29日晚上約7時,一名55歲客貨車司機在兆康站A出口外疑因泊位問題而與一名男性退休警員與其妻子發生爭執打鬥,而該名客貨車司機在爭執打鬥期間昏迷,送院搶救後不治;隨後該對夫婦涉嫌誤殺被捕。
3. 我睇日文都唔會太詳細喺段落有咩鋪頭,呢樣嘢太易過時同冇日期跟住。個站嘅長度其實要定義上蓋定月台,唔太清楚。至於呢段冇來源,我都唔係好明咩意思,唔係頂嘅上蓋轉換層?
另外為了避免對附近居民(尤其是上蓋住宅項目)造成滋擾,車站月台層以混凝土圍封。
https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Notability_(Railway_lines_and_stations)
Wikipedia is not a travel guide
Wikivoyage has a travel guide for Rail travel.
Articles on stations could include information about their facilities and amenities, but providing a listing of every ordinary or mundane facility may be considered excessive. It is not notable to tell us whether a station has toilets (unless there has been notable coverage specifically about this presence/absence), but it may be to tell us that the station had/s Motorail facilities. If the station has a shopping centre attached, tell us this; there is no need to specify the shops. Information useful to travelers is very welcome at Wikivoyage.

當然正如佢提到,個站幾時加咗廁所就值得睇。其他地方例如 Wikivoyage 會適合跟住晒每個站有咩鋪頭多啲。
呢個post亦唔會推得起。所有香港傳媒都當睇唔到,唔會肯報

繼續不推文
根本無人推。
push push
Push
mtr一年比勁多錢香港半紅不黑kol拍廣告,邊個唔想要外快
仲有果堆kol拍新車站,影新車都係有收錢

呢個黑心產業鏈大把宅男女神有參與,永遠都推唔起
第一頁已經有人洗地
“My anxiety is this: not that this community’s autonomy would be usurped by Peking, but that it could be given away bit by bit by some people in Hong Kong.”
你每次除咗講啲唔講啲同散佈失敗主義有咩做咗?搏人唔睇就支持你個講法。又唔講其他人可以做,噉你貼出嚟有咩用? 呢條友喺嗰度都有人反對,你唔叫人繼續舉報佢有咩用?準備描述佢做過啲咩先反映到事實。

你覺得可以做乜?而家wiki呢個平台已經被呢班人操控,異見用戶已經被打壓而封禁。其他人可以做咩?唔好意思,wiki都有維安法。講咗 =真人傀儡,

貼出嚟就係俾大家知道wiki對港鐵有關內容已經變成PR控制,唔再中立。有媒體報道負面內容都唔可以寫入去。

1. 係簡化咗過程同評論,冇剷到發生咩事。其實唔講間公司投訴,淨係講佢裝鐵鍊,咪顯到佢仲衰?其他段佢算醒,識用來源請求先冇直接剷。
呢個黨鐵打手就算有來源,都可以用其他理由,如fb留言唔恰當就可以刪走。但點解企業,建築物,電影同電視就可以評論?車站就唔可以?原本version係最好,但呢個黨鐵打手唔接受可以點?佢背後亦有大量用戶support。

2. 剷咗好長嘅後續發展,有保留咗喺個站被捕情況,有冇需要呢?如果每個站出口附近嘅事都寫晒法律過程,唔會太長?

你不如講,無發生事根本唔需要記錄。但只要任何地方發生事故,嚴重事件同案件,有媒體報道就應該記錄。內容可以簡化,但應該包括最後裁決。
1. 我上次已經同你講過討論入面都有啲人出聲反對佢,而且佢以前有俾人 block 過幾次。其他人唔舉報佢咪一定冇效果?
2. 呢個即係唔係全面刪除負面內容啦... 你話元朗站個結構有咩補充?明顯係錯,一查有資料話係上蓋支撐結構,隔音主要係其他段。畀我會改返啱,但冇來源而且事實有問題嘅俾人剷好似預咗?
“In our reasonings concerning matter of fact, there are all imaginable degrees of assurance, from the highest certainty to the lowest species of moral evidence. A wise man, therefore, proportions his belief to the evidence.”
David Hume, An Enquiry Concerning Human Understanding

你可以同所有 fact-check 網站講佢有幫人洗地,我就唔會聽1個人講件事就當佢講晒全部。
幾時delete埋紅磡站出軌同埋杏花邨站查飛狗非法跪頸
六旬男倒卧紅磡站殘廁六小時呢單已經被黨鐵打手淡化為“其他事件”,而港鐵手法有問題內容都被消失。
佢形象的確係好好,地鐵做到港鐵年代,係咪去到尊重程度唔知,但同記者好熟係真
呢單上死因庭好好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞