點解影上環電車一定係果個位,一定要影倒影?

34 回覆
3 Like 8 Dislike
地鐵係地鐵 點搞佢都唔會叫電器化火車
因為佢係地鐵
電器化火車點解會咁叫 因為上一代燒煤
你大陸嚟唔明香港本土文化
九廣鐵路有限公司起源係九龍去廣州
冇人會講搭九鐵 因為嗰架係火車
你新移民唔明㗎喇
傻鳩,玩撚埋啲文字遊戲。
你去問下依家讀初中學小學果啲叫地鐵定港鐵
而家啲初中小學最Hit嘅舞係科目三
咪話你係新移民小學雞
返清遠執牛屎啦你
垃圾,淨係識老屈。你統計到中小學生全部新移民? 仲有答到點解地鐵點解唔叫電氣化火車未?自己駁唔到話人輸,又係一個幾好嘅下台階嘅。

係呀,講唔夠人咪屈攞。up得出地鐵,九廣鐵路,電氣化火車都係新移民吧特徵嚟添,為咗落台階真係好撚肉酸

我話比你聽,地鐵,電氣化等等,都係一個時代嘅名詞,一般人唔會細分係公司名定係交通工具名,反正意義一樣。再過多苦干年,可能九成幾人都叫港鐵,唔再叫地鐵。到時你咪話全香港九成幾人係新移民囉。
地鐵係地鐵 點搞佢都唔會叫電器化火車
因為佢係地鐵
電器化火車點解會咁叫 因為上一代燒煤
九廣鐵路有限公司起源係九龍去廣州
冇人會講搭九鐵 因為嗰架係火車
你新移民唔明㗎喇

又用屈人
地鐵唔係電器化?地鐵唔係火車?
冇人講搭九鐵,但有人講搭九廣鐵路喎。

不過廢事再同啲只講人身攻擊同打稻草人嘅人認真討論。

你贏晒啦,本土專家
出post無圖
成個post 已經離曬題
冇計,有啲友仔喺度捉字蝨,都唔緊要,仲以為喺咩語言專家,都可以學下嘢,點知問佢攞source係俾唔出。

?
就係咁
炮友的日本行相片分享
https://lih.kg/3536058

睇樓主張家哲抄trip.com啲構圖啦DLLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞