點解影上環電車一定係果個位,一定要影倒影?

34 回覆
3 Like 8 Dislike
究竟有乜咁特別?
嗡乜鳩
一定係果係咩新品種生果?幾月當造?
因為果個地點咁既構圖能夠最大化乎合人類去審美既追求

簡稱:可以呃Like
咁叻叻豬呀,「嗰」嘅正字係點寫呀?有冇典籍可以考據?
因為果係咩新品種生果?幾月當造?
講唔出就收檔啦!
以前Big5冇「嗰」字呀。
咁而家有冇?
柒頭。
出處呢?冇就收皮啦,笑?
大把人都叫地鐵,唔叫港鐵。
有新物種三島一八蟲
第一個影完
嘩 幾靚咁
之後就變填色遊戲 個個去同一個位做同一件事

「港鐵」係公司名 「火車」「地鐵」係交通工具名 「屯馬」係路線名
搞返清楚先
地鐵叫地下鐵路
嘩,好叻呀,博士嚟喎。
鬼唔知咩?但港鐵站咪又係大把人叫地鐵站,你去日本搭JR會唔會話去火車站而唔係話去JR站?港鐵自己都唔用地鐵站哩個詞啦。
去日本搭JR
新宿咪新宿 惠比壽咪惠比壽
同埋注意返 日本唔係得JR一間鐵路公司 舉例咪柒下柒下先
柒你老母咩?叫地鐵你點肯定人哋係叫交通工具名?有冇做統計?正名係叫港鐵站,港鐵依家都完全唔會用地鐵站哩個名。
原來係新移民小學雞
柒頭,自己攞唔到數據就屈鳩人。
新你老母移民咩?依家嘅東鐵線,大部份路段係以前叫九廣鐵路,再以前叫電氣化火車添。唔好識少少扮代表。
你又錯
九廣鐵路係公司名 電器化火車係嗰一代火車嘅版本
咩再之前叫電器化火車
你又柒多鑊
哩個係一個時代嘅叫法,喺香港都係指同一樣嘢。地鐵係咪電氣化?點解冇人叫地鐵做電氣化火車?
柒完仲想兜?
傻鳩,玩撚埋啲文字遊戲。
你去問下依家讀初中學小學果啲叫地鐵定港鐵
而家啲初中小學最Hit嘅舞係科目三
咪話你係新移民小學雞
返清遠執牛屎啦你
垃圾,淨係識老屈。你統計到中小學生全部新移民? 仲有答到點解地鐵點解唔叫電氣化火車未?自己駁唔到話人輸,又係一個幾好嘅下台階嘅。

係呀,講唔夠人咪屈攞。up得出地鐵,九廣鐵路,電氣化火車都係新移民吧特徵嚟添,為咗落台階真係好撚肉酸

我話比你聽,地鐵,電氣化等等,都係一個時代嘅名詞,一般人唔會細分係公司名定係交通工具名,反正意義一樣。再過多苦干年,可能九成幾人都叫港鐵,唔再叫地鐵。到時你咪話全香港九成幾人係新移民囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞