有冇人買過十幾萬公里咪數嘅N手車?

114 回覆
6 Like 8 Dislike
呢個情況我都覺得好奇怪
我向香港幾乎全部 留意 係真係全部
全部人都會同我講 一架車 十年/十萬公里就劏得
屌你向香港就話十萬公里好誇張姐
去到外國歐洲10萬公里可能一年都冇就行到
咁外國歐洲人d車係一年劏一部?
香港人特別矜貴
英國100,000 miles 都係咁買賣
車就緊係粗用架啦 經鏡住鏡住咁用不如搭uber算啦
10000蚊買過部1字 14xxxx km Corolla
揸左年半左右 除咗換消耗品同入油就無野搞過
窮到咁 咪揸車啦
日本車. 基本上20萬公里. 都冇乜野要大整.
基本保養就okay.
屋企人有部prius C 行左26萬公里. 仲行得走得.冇乜病痛.
買咗㗎16年行咗23萬公里嘅VW T6揸咗一年乜事都無。
買過架mazda3 全車都係壞
引擎流曬油,冷氣波箱都唔得
最後支波棍座都有d問題冇辨法正常入波
賣貴左要交多d錢?
22年車
18萬公里
基本上一架車絕大部份問題都整到
只係你肯唔肯俾錢整
10幾萬咪,一定買日本車

honda accord
toyota corolla

夠做
上次坐朋友架20萬咪echo行大埔道快到仆街
日本車沒問題,歐洲車不了,

中撚晒伏
整又貴勁撚多
大家都10幾萬公里
你都識講外國一年都揸到十萬公里,除咗啲損耗性parts ,其他野可以仲好新淨

但香港除非職業司機,否則十萬公里講緊可能4-5年,甚至更長時間先儲到返嚟
仲要唔係個個有錢/有地方泊室內
日曬雨淋部車既問題自然多
咪成日覺得部車揸到十萬公里左右就夠期要劏
其實行幾多公里唔係問題
反而手數先緊要
唔同車主有唔同保養方法
香港人成日諗十萬公里就多係因為個個都冇乜意識保養啲車
搞到架車成身暗病又著撚晒燈唔想整咪放

最緊要車架冇問題,其他都可以用錢解決
有定期換油換消耗品,正正常常一架日本車行三四十萬真係基本你見偷去非洲賣個啲車五十幾萬都仲行得就知十萬真係好輕咪
香港揸架牛肺出黎冇face
幾萬蚊買架13萬咪既golf
d人又話聖誕樹又話壞波腦又剩
我揸差唔多一年揸咗兩萬咪,無整過任何野,行得走得冷氣夠凍仲要個一一公里
十幾萬其實真係唔算高
上手唔錫車既
得幾萬咪一樣多問題
廿幾萬拎黎操車 好癲
鬼佬咪又係泊室外周街泊
鬼佬咪又係泊室外周街泊
有,90年代第一代日產Cube,
到我手已經8年5千蚊買返黎,
,我渣左10年,送左比朋友個妹,佢新牌,咩都冇大整行多5年劏
上架個時師傅己經同我講,e d車好呀,冇咩野會壞咁滯,全部機械野有得整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞