有冇人買過十幾萬公里咪數嘅N手車?

114 回覆
6 Like 8 Dislike
可摸耳分享下經驗

利申:P牌仔想買架牛肺車操車
識行識停就ok,無咩其他要求
外國鬼佬大把都係揸呢啲車
有咩問題?
車設計出嚟係可以揸三四十萬公里,係可以日曬雨淋
係得港豬以為係乜嘢矜貴嘢
你部牛肺
渣緊0手車
操車梗係新車啦
你鍚住佢自然睇位都睇多啲
操車買左部11年車
剩係計香港都4手9萬幾公里
換齊油水 換塊brake皮乜事都冇
p牌買左部12年GOLF 6代 2萬都唔洗
操一年冇野整過 係自己HI花左少少
呢啲做個大保養仲精神
日本車 就無問題
架錢七c200行左15萬幾暫時都無乜病痛
買果陣12年車,19萬公里
Prius
十幾萬公里對於一架Toyota嚟講濕濕碎
係外國買左部05年17萬公里既Mazda 3操車
揸左一年淨係整左一次水溫Sensor
俾你參考下

不過外國行17萬同香港行17萬應該差好遠
始終香港多燈好多
滾過水, 燒過爭口, 定期要入水箱水, (所以水箱水唔係藍/綠/粉紅)
燒機油, 得閒又要入機油,
燒機油(PVC/PISTON RING/ VALVE SEAL) , 後面O2 SENSOR, 吹化器都壞晒... 會燒多左汽油....

迫力踩落去會沉到低軟晒
夏天要加雪種, 因為錶枱入面刷漏, 要折錶枱...
錶枱冷氣出風口漏風, 成日大銀幕會有霧, 要日要用手撥
門板俾人改過音響, 洗車落雨會入水入車身...
門板排唔到水, 仲會有水氣搞到睇唔到左右鏡...
冷氣水走唔到, 直接入車箱...

高田安全氣袋炸死你...
主要就係Freeway mileage 同 local mileage 既分別
之前買過02年 Honda accord
26萬km 仲係冇事冇幹
都揸左成半年先買新車
前owner換左個發電機先俾我
不過買舊車都係睇運氣 我算好彩
N手車先大鑊
每個車主揸唔到幾萬公里就賣
證明架車一定有問題
0手車
你冇車?
美加一年架車冇揸返萬五兩萬公里先有問題 香港啲city driving 對架車損耗好大
外國舊年買 05年 17萬幾公里
買返嚟唔夠一個月死左打南磨
好彩整完到依家都冇其他嘢壞
下星期要驗車 希望一次過到啦
香港啲的士應該都幾十萬咪仲要的士狗唔錫車咁揸都係咁行得走得
約出來睇車, 搵支電筒照下有無大炒過
開尾箱睇下洗手盤有無入水
叫個賣家揸個圈感覺良好就買左

之後揸左一年賣, 有幾類買家
第一類應該一睇就知車行, 一開波就壓一半價錢, 唔撚理佢
第二類就係應該都係揸開, 又係求其睇左就算
第三類有見過成部車驗屍咁搵埋車行上架 最後佢買左

(* 最後賣部車仲貴左5000蚊)
的士應該全車零件都換過晒

四座號稱抄到變廢鐵都可以半日砌返部完整既車
理論上係
但價錢反應啲人對呢啲車無信心
點知會唔會有鑊氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞