我覺得男人戴石英錶真係好柒

221 回覆
39 Like 430 Dislike
同NFT一樣吹到咩web 3.0 又blockchain
本質功能上只係一張jpg ,但張張賣天價

錶又係,吹到咩石英精工機械功能勁藝術品味
點知原來都係用嚟睇時間日子計時
本質上同鴨記電子錶一樣,但又賣到天價
講功能同準又唔夠智能手錶

同nft⼀樣買嚟都係為炒為晒命,講到咩品味真係on9
唯一差別係個雞棚未爆
連衫都唔著都食到
Btw機械錶同 鑽石一樣都真係賣情懷賣格調賣奢華
呢個世界除咗錶之外,冇人會覺得機械複雜係一個優點

事實上對比石英
又唔準 又重 又要保養 又貴
買機械錶真係要當係帶條手鏈奢侈品

利伸: 淨係帶電子/智能錶

你去YouTube 睇下d名錶係點craft 出黎,個dedication同對mechanic 複雜既程度呢件事本身就係art piece,佢貴唔係單純賣下logo,同埋錶貴既程度可以係一部跑車一間屋,直情可以話無乜奢侈品既性價比係咁”低”

有iPhone仲用咩錶
其實太陽能同人動能真係最on9

石英都可能last 到十年,但充電式反而會因為電池衰退幾年就要換電,粒電仲要貴幾倍,只不過因為成本高又可以當賣點所以高階石英錶好多都用呢種電,唔計水銀,現代唔漏液既高汁水銀電真係世一
春動係將兩者缺點合一
之前有單新聞講條友唔見左隻F91W
十年後喺自己後花園翻泥搵返, 換粒電仲繼續用到
FJ journe都柒Ching 睇開咩錶

John Mayer 真中東王子同舒密加都係帶佢既錶嫁wo
師兄你真心有撚病,及早求醫
周處除三 ___
其實,所有文化都係symbol 演化而成諗下宗教推動左人類發展幾多,前提就係大部分人相信唔存在/未證實既東西

貨幣本身就係現代社會既symbol 之一
擁有一隻名牌手錶本身並不足以確定一個人是否有品味。品味是一種綜合能力,它不僅體現在個人的物品選擇上,還體現在對於美感、風格和文化的敏感度和評價能力上。

擁有一隻名牌手錶可能表明您對於時尚和品牌有一定的關注和追求,這可以是一種個人風格的體現。然而,真正的品味還需要考慮更多的因素,例如您對於手錶設計的欣賞、手錶的質量和工藝、手錶與您整體風格的協調性等等。

同時,品味不僅僅體現在個人物品的選擇上,還體現在日常生活、藝術品欣賞、設計審美、文化品味等多個方面。它需要透過對於不同領域的了解和學習,以及對於美感和風格的敏感度和辨別力來發展和培養。

因此,擁有一隻名牌手錶可以是品味的一部分,但它並不是評斷一個人是否有品味的唯一標準。品味更多是一種綜合的審美能力和風格呈現,需要考慮多個方面的表現。

品味從來唔係靠買一樣野去堆砌出黎
我唔係否定名錶嘅價值
而係唔啱我channel
佢嘅機能美點解值咁貴

我回上面個人
係懷疑買得起人係咪就代表有品味
相反,你都可以買唔起
但有識得欣賞名錶嘅品味
其實社會的確係講symbol講共同信仰
不過商家佬創造出黎嘅嘢就唔好咁盲目啦
仲要其實已經唔再係大多人相信承認
機械錶其實係嚴重overpriced ,錶價入面大部分都係宣傳費用。

好多吹爆既craftmanship可能係最後一步先係瑞士加工,件零九成工序都係東莞,包括幾廿萬名錶都會咁。瑞士人工咁高揾個瑞士阿叔扭下螺絲就夠瑞士制造個50%成本要求。
唔夠實用=/=賣情懷賣格調賣奢華好似建築住到就夠,點解要裝飾有室內設計keyboard 用到就得點解要識發光要有texture?機械錶既實用性慢慢 phrase out但佢既工藝/藝術價值對人類既價值唔比畫/藝術品低,佢體現左後工業革命既技術同美學(唔係講緊勞力士)

V12, 3nm同f1 aerodynamics對清應該係一d都唔複雜既野?好既野大部分時間都係複雜,一部iPhone佢就咁零件擺位都幾百個design 先塞到咁細位
精句 ,樓主傻閪
因為造到既人真係好小由古至今關於美/藝術既推動都係靠$$$推出黎,就係搞掂3餐先咁多時間整金字塔整d cls咁靚既教堂,舊時既帝王都未必真係咁有”taste”但唔影響用佢錢fund 出黎既artist 同作品

下面個問題,去羅浮宮睇名畫同幾億買幅畫都係睇緊同樣既野
普通中產(幾球身家)~30億
會唔會容易啲理解??
請問急飛輪有幾急?
帶錶要分層次高低?
樓主你階級意識形態都好重下
個人覺得石英錶同機械錶唔靚(一方面係窮買唔起)
所以鍾意帶膠錶軍錶款,好鍾意luminox呢個牌子有冇同好?
所以唔係買唔買嘅問題
可以賣咁貴,係有人識得欣賞,所以肯出咁高價
同時,可以有人識欣賞,但買唔起
可以有人唔識欣賞,但買得起
如果用買得起嚟衡量品味
我覺得係無品味嘅象徵囉
我叫陳桂林
我有名有姓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞