美債在創紀錄標售潮前持穩,貝萊德預計聯儲局今年會降息兩次

43 回覆
6 Like 9 Dislike
①美債收益率本週一波動不大,在美國財政部本週晚些時候規模高達1830億美元的國債標售潮前,投資者正處於觀望之中; ②貝萊德全球固定收益首席投資官Rick Rieder目前仍預計,隨着未來幾個月通脹放緩,聯儲局今年有望降息兩次

貝萊德預計聯儲局今年有降息兩次的空間

根據聯邦基金利率期貨市場的最新定價,交易員們現在認爲聯儲局今年將僅降息40個點子,並認爲首次降息最有可能在9月或11月。他們之前的預期是從6月開始降息三次,每次25個點子。

聯儲局官員目前正處於4月30日至5月1日議息會議前的噤聲期。

值得一提的是,儘管近來降息預期的驟減,令聯儲局年內是否能實現兩次降息都已是一件搖擺不定的事。但貝萊德全球固定收益首席投資官Rick Rieder仍預計,隨着未來幾個月通脹放緩,聯儲局今年依然有望降息兩次。

Rieder認爲,近一個月來被收益率上升折騰得苦不堪言的債券投資者,可能很快可以從走緩的通脹及聯儲局尋到一些慰藉。他在週一表示,“聯儲局越來越不容易做到這一點(降息兩次),但我仍然認爲他們最終可以做到。”

Rieder還指出,貝萊德已經削減了自身的利率風險敞口,將投資比重更多地轉向期限較短的投資。考慮到現有的高收益率,這使得該公司能夠賺取收益,而不必擔心與較長期限投資相關的波動。Rieder週一將這一策略形容爲 “夾住息票日子就挺好過”。

但在他看來,一旦看到幾份不錯的通脹報告和就業放緩的證據,人們也許就可以開始拉長久期了。
準備 減息
降息 start
降息
降息
減息啦不過淡淡睇唔到
淡淡(已靜)
沒淡淡敢入
吹完減息。。吹唔減。。又吹返減息。。
減未啊屌晒你班aa狗老母日日講風涼話
供樓個個月俾多幾千銀 旅行都唔敢去啊仆街
比多幾千就唔敢去旅行….

一年加人工都唔止幾千啦
一年5-6萬夠唔夠走轉歐洲 走兩轉日本啊死aa狗
你住公屋交租2千 猛咁話平叫個客買咋嘛
Mortgage你又識條撚咩
on9仔

公屋留番比你條濕尻住啦

大把人又供新樓又年年幾轉出國旅行

係你廢姐
息就減硬
賤?

邊夠你隻叫人衝,自己鬆嘅賤種黑暴賤丫

咁都無比人拉入去坐十碌八碌點對得住你班手足呀
佢真係住公屋仲要樓市餓咗幾年冇單開係咁上下
但凡有樓供都講唔出佢啲說話 白白俾多幾皮息銀行供樓都話冇所謂 我拎去包條女返屋企砌唔好
隨着未來幾個月通脹放緩

呢個係假設黎,你老味通脹連升4次,仲話放緩。
邊夠你痴線丫死黑暴

咁想香港死又要留香港

留響香港有冇去荔枝角探下你班手足呀死垃圾

唔係咁無人性利用完人地衝,當人地condom呀?
搞startup真係搞到一肚氣
https://lih.kg/3548987

死黑暴IT狗,你唔係好搶口咩?

咁想香港收皮,又攪間startup攪到收皮

係味又想講target唔係香港市場呀

死黑暴水完啲手捉去比人拉 自己又想搵香港錢
息 必 降
Yield又升緊
減息啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞