深圳學車 ¥3000 包合格?¥490考車費!仲有模擬駕駛玩!逆向考車,有冇得諗?

180 回覆
32 Like 117 Dislike
香港考車/學車真心容易,因為考黎考去都係考場果三條路線,又唔係個個場要考迴旋處,基本上你交足戲俾考牌官,佢果日心情唔係特別差就pass

聽朋友講英國考牌唔係咁,去到考場,個考官上左車之後就指你轉左轉右,同你講要跟咩牌行,唔係固定既路線,真係考你識唔識揸車同個駕駛意識

香港pass 左只係俾你合法咁揸車,但好多人(包括我自己當年)pass 完都好似唔識揸咁,要揸自己部車一排先上手
大陆嘅科目一都難到仆街喎
問埋法例,罰幾耐嗰d要死背

利申,有大陆牌都唔撚識d法例題
呢啲人咁張揚咁做,遲早俾人篤出黎,為張牌要坐監
做多幾次就得,以前套大陸牌要考,我外父六十歲走去考都過左
等班教車師傅餓死

考完,玩左一年就無揸,

返工又少揸,返工時間多車到仆街

放假出沙田、尖沙咀、旺角、銅鑼灣,

車位都等半個鐘

落樓下搭港鐵仲快
科目一都應該死唔少人
比心機背下內容
我試過比人咁話
突然又識睇殘體字
現在尾期 好似都快左
快左幾日定係幾個月?
香港先難 有乜要睇官心情
你永遠唔知師父教你個樣係咪係個官心目中嘅standard
大陸叫難過香港個樣係筆試,要記埋法律嘢
唔係吹奏 但一個價錢包合格我相信無一個香港師父或駕駛學校做到
記得尾期之前差不多等一年

今個月頭 重考丙部 距報尾期只係等左半年多
根本就玩鳩人
番叮一次$6000
又要比多次考試費同租車補鍾 根本就唔想比人合格要人考幾次割韭菜
張學習牌過期又要比多幾百
教到你地個個1 take pass仲邊有生意 仲邊有人補鐘
教車師傅大部分都60歲以上
大陸嗰一批真係後生好多,40以下
淨報名都要番幾次大陸
番大陸考26有冇得諗?
等3年轉香港牌唔係問題 本身都有46 唔預揸
好過係香港比人玩
當然諗得過,聽人講淨係報名程序都要上大陸兩三次
全中,根本教錯學生都完全無責任上身,特別街車司傅,佢哋只要考到師傅牌就可以教學生,之後實際點教同教成點係完全無人管的,撞到個西師傅,為左cap你水慢慢hea教,最後再留一手整到你唔合格,又賺多你一轉重考學費
限制發牌數量引致無晒良性競爭,而發完牌又完全無監管班師傅先係死症,我敢講香港現有街車師傅,西嘅hea教嘅佔絶大多數

話易嗰啲,只係好彩撞到好師傅,加埋路試中左最易條線考
中國香港唔撚係中國呀

報國安架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞