自從PHP冇人用之後,大家用咩揾食?

38 回覆
3 Like 8 Dislike
Python?
JavaScript?
洗街?
轉寫frontend
做保安
冇左php 仲有pmp
識pmp已經唔洗乞食
幾時有php冇人用嘅錯覺
真係明明大把中小企都係用緊php
上年已經少左40%
少左咁多,僧多粥少
用咩language 都係個tools
個 tools 無人用你都可以繼續用
只要個 function 係work
你話公司 restructure 要fade out php既
咪用第二個 tools
python, typescript, golang, java, c#
都係咁寫
應該問如果寫開 php 比人炒左
用咩 language 會比較易搵到工
你可以識哂所有 language
但總有一兩隻係主力
php 搵工能力差
咪試下 java, c#
你識都要經驗先有人請
唔係揀左個下年冇人用嘅lang情況未同php一樣?
要揀緊係揀個僧少粥多嘅
阿拉伯文同俄文
年年都吹php會收檔
其實你睇緊果D數據未必應用到香港
香港有D濕鳩公司仲用緊php4.0
中小企用緊唔係優點來
中小企通常人工低,待遇差
對 development 既流程唔了解
管理層無 IT 知識
你用咩 language 對佢地無分别
有好多甚至 one man brand
係咪用緊 php 都無咩大關係
認同
5-6年前見人用power point 整教學短片整到成粒鐘有字幕有配音
紙餐具
經驗正常都係過去累積
未來有無人用都同 this moment 有無經驗無咩關係
不過如果公司係有詳盡既 IT 發展藍圖
正常 restructure 既時候再用 php 既機會比較細
除非中高層都係 php 高手
極度推崇使用 php
我之前做過一間公司就係咁
因為本身公司既 CTO, Manager, Senior 都係用 php
要轉其他 language 就要換哂所有人加重寫所有system
無時間成本去搞咁多野
唯有繼續用 laravel 寫 backend
其實都係睇framework, 邊隻多企業用就學嗰隻, 喺香港識spring, .net實搵到食
PHP仲有人用 ,不過預左人工唔會高
PHP唔收檔原因 大把重要system 前人寫落
仲要人main

又唔想重寫
間公司用唔用PHP唔關啲做野嘅人事
做IT要keep住update
你唔學新野定做幾個project,遲啲想跳糟都難
有幾個developers真係留一間一世
高登都用.net
不過舊版
日本好多PHP工
香港都有好多PHP工
多過連登仔至愛既 nodejs ,reactjs添
寫 perl

Perl世一
其實香港係好岩用php, 啲野求鳩其,最緊要快同平
php 就最岩,lavarel 都唔好用,晒時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞