「警世文」 JS3030 理大 物理學 應用物理學系 勿讀

59 回覆
18 Like 14 Dislike
我係下個奧本海默
有冇諗過個course structure 已經因為intake嘅弱adjust到HD 水平
利申,以前呢科grad,聽過好多奇形怪狀嘅故仔
係已經弱化到衰過HD

佢唯一好處只係學到research skills

反而理大 屋宇設備工程學 電機工程學系degree 程度就真係同時學到有用既theorems同research skills

Intake既人有成百幾個 咁入去,實力強大

Master年年都收大批人,強化實力
就快quantum mechanics都會cut埋佢

愈來愈少人讀呢科
新intake嘅都跟唔到,咁點再教深一層
依家頭兩年教嘅野係舊時y1 sem 1嘅野,都仲可以俾C-F Grade嘅話....
唔知就問
所以當年堆physics I 科,係要搞到sem 2,Summer sem再開,但都係疏導唔到肥佬潮
巴打第二個degree, 幾時畢業,期待有新潮文
屌到應用物理學系汁粒
呢科學d野無撚用,出到黎乜鳩都唔識

入工程只能夠做Technician

痴撚線工程學系

廢物degree

學系唔會好似理大工程學院咁幫你搵工,任由你自生自滅,推畢業生送死

成個系都係有問題
根本香港三大讀曬銀時已經乞食
仲要非三大
成個學系根本都係有問題

你出黎做野都要轉行啦

物理 得科學園拎funding 公司會請 16-17k

人地理工大學BSE EE出黎入consultant ,人工24k

物理就快汁粒架啦 學d野無撚用

摺撚哂d semiconductor ,學下Electrical Services ,Switchboard好過啦
呢個系以前啲科其實廣啲
而家樓市越來越差,基建越來越少,到你畢業嘅時候工程都冇咁好境,到時你會唔會出新潮文話工程搵唔到好工
唔會啦,收到內幕消息 工程起碼好境十年

同埋而家工程唔係以前工程,咁多創新科技推左出來,工作量係比以前大左

公營房屋項目都比以前接多左

仲有青龍大橋 十一號幹線 地鐵項目,古洞站摩天公屋

仲有一大堆建築科技要用出來

前景係比物理好十幾倍,工程都有好多digital science成份出左黎。

當然有人都會屌工程狗日日被屌,咁都好吹? 不過工程狗衰極都無班物理狗慘

物理係乜鳩都做唔到 咁多間大學都有物理系

出到黎無乜公司專做純物理,連科學園都重視工程出黎既人多過科學

你就知乜事。 放心過多幾年都係瘋狂有潮文屌鳩物理 生物 化學

其實香港可以摺哂d 曬銀時學位,無撚用架

香港只有工程,唔需要有曬銀時
勸世!DSE考生千萬不要報!
理大JS3010「生物科技、食物安全及化學科技(榮譽)理學士組合課程 」

DSE考生務必遠離理大「應用生物及化學科技學系」(ABCT)!

樓豬就係中伏嘅例子 諗到再講

隔離系都好撚慘
電子degree stream,以前都被迫要同Electronics Engineering 借資源去增強學生就業能力 真陰公

隔離系曬銀時都係乞緊食,怨一怨班DSE雞就唔會再讀呢科,做怨婦大家見到咪可以讀工程科,出黎搵大錢。

讀IVE工程上理大工程好過讀曬銀時,讀完無出路 人工低到同中學畢業一樣

勸世!DSE考生千萬不要報!
理大JS3010「生物科技、食物安全及化學科技(榮譽)理學士組合課程 」

DSE考生務必遠離理大「應用生物及化學科技學系」(ABCT)!
資源近乎全校最少
喺膠層心目中,咩叫「有價值」嘅學系?
一係就undergrad收分高,一係就獨市生意,一係就research output夠多
ABCT undergrad收分高?平均收緊21分
獨市生意?bio, chem有邊間大學無?讀food你會諗HKU CU定係PolyU?
research output夠多?努力緊,暫時成績唔多
喺teaching同research成績都唔好睇嘅情況下,膠層自然唔會想擺資源落去

Department Office都係得豆腐膶咁細,連啲staff嘅房都逼到好似膠囊旅館咁
其他學系有Common Area俾學生hea,唔好意思,我哋無
Teaching Lab嘅架生又舊又殘,唔好意思,用得就用啦未壞唔使換

濕鳩policy玩死你
理大擁有全港獨有嘅Work-Integrated Learning (WIE) 制度,話就話想學生畢業前獲得工作經驗,不論學系、唔理3721,強逼所有學生唔做intern唔俾畢業
Science行業intern機會少之又少,搵唔到intern嘅同學一係就被逼成為unpaid奴隸,一係就被求9其搵份唔關事嘅part time交數,保證學到嘢

過去2年入面學校「防疫」政策個個月唔同,今個月叫你返face-to-face,下個月又話要煞停f2f改行online teaching

而Science科最重要嘅做lab呢,喺online teaching嘅學期入面,ABCT科大部份都改晒做online lab
咩叫online lab?搵個TA拍條procedure片,上堂播一次就當你識做架啦
乖乖哋返屋企寫lab report準時交啦
讀咗3年,真係落手做過幾多次lab?err... 10隻手指數得晒

畢業後出路極差

根據2021年理大Graduate Employment Survey,Dept of ABCT嘅畢業生平均人工停留喺14-16K,與同期全校平均21K相比起碼低5K

你真係對Science好有志向?覺得grad咗就會係科學人才?諗多咗喇
實情係接近一半嘅ABCT graduate都搵唔返本行嘅工做
真係做science有關嘅,絕大多數都係入commercial lab做lab狗
你想成世都做到隻狗咁,fg同10年經驗都係搵得13K嘅話,lab狗界絕對歡迎你
樓豬就係中伏嘅例子 諗到再講
我知,舊制AL 入應用物理學系有得副修 電子工程學系,跨學科讀電子工程個邊d科目

係去到新制無撚左,結果畢業生出到黎要再讀多過degree重頭黎過
你條廢人收爹啦
成條憤世嫉俗on9仔咁
19年比人水左出街掉炸彈咪你呢D傻西
請問major in physics做到咩工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞