中国香港人北上商場人流旺 中国香港店舖拍烏蠅 議員指1小時生活圈終於實現

129 回覆
104 Like 6 Dislike
求仁得仁啦香港政府
而家係成個香港經濟萎縮緊 人走咗就連個headcount都冇埋 各行各業都炒緊人
一定要立法阻止留港撚唔消費
到時返大陸要簽證
限次數一週一行
咁少左一百萬勞動力/ 人口 又點補充到
問題係頂上既有不少都係國內專才

佢地本身就習慣國內消費模式,自然都係唔會洗錢係香港

買野就淘淘拼多多,食野都話要買外賣直送到港
而家大把行業炒緊人啦,特別係搵得最多錢嘅金融業,你就傻鳩啦
講極都仲係有人覺得多咗人返大陸,救命
主流傳媒全方位咁吹,加上香港市道真係轉差,唔睇數字就好易被帶風向
好講唔講,你搵啲流失最少個堆行業出黎講
社工 教師都算
醫護上晒新聞 一年走過千人 都叫流失少
因為好多人唔睇數據統計, 只係聽報紙佬吹

報紙佬 日日吹「北上潮」「北上人群 創新高」
好多人睇完都信左
係有錢班人移哂民,班垃圾成日spin去大陸消費,就係想呃9中央
睇下新加坡班高官本身嘅學歷先
人地行精英中嘅精英制度
香港呢?
以前就係,而家。。
醫護走咗過千人去私家弱智仔Cctoy學下用腦會死
你上網查吓香港2019年人口同2023年香港人口差幾多先講啦好唔好
所以你十年八年之後人工變返六七八千蚊人仔都好正常
其實本身中港融合緊㗎啦,18年嗰時已經好多人上深圳飲喜茶啦,係林鄭自己on99淋熄左把火,加埋疫情停左幾年咋嘛,宜家只係返去2018年嘅情況
有間賭場係度就算係爛地都有人去賭啦
反駁隊
總之香港無人移民 由治轉興
香港人北上前突然諗起香港教育好,所以決定留港食飯
星期六日係消費使錢最多嘅日子,但放題打邊爐貴過平日食喎.你教我點樣唔出去使錢喇!
利申唔北上,通常去泰國消費!
屌你班撚樣好搵唔搵用新加坡黎比,香港入境人數少咗一半都仲贏緊新加坡啦
屌cctoy 係咪弱智

重點係而家條街人數少咗明明舒服咗,唔通又要去番以前咁可憐先開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞