中国香港人北上商場人流旺 中国香港店舖拍烏蠅 議員指1小時生活圈終於實現

129 回覆
104 Like 6 Dislike
呢樣真啊,疫情前都已經大把人返大陸,真正原因係啲人扮睇唔到嘅移民潮 走咗咁多消費力高嘅中產,香港仲唔死咩

分普通/頭等,加多個“尊貴”,有幾難

新加坡商場food court 食個雞飯都係$5.7 apps九折

冇冷氣hawker centre $4.5

香港大家樂要四五十蚊
點會唔識用腦
佢地依班社會寄生蟲諗盡方法
壟斷哂所有行業, 封死哂所有出路, 扼殺哂所有可能性
甚至為左名成利就, 將自己出生長大嘅地方賣撚埋, 連老豆老母都出賣
務求兩腳一伸之前, 要攞盡哂幾代人嘅資源, 洗哂個社會嘅未來錢

我從來都話香港最唔缺就係人才, 一代人比一代人聰明
只不過係俾班50、60年代嘅寄生蟲、吸血鬼阻攔住, 斷絕哂好多機會
依班50、60年代嘅寄生蟲, 連佢地上幾代人都無咁撚狼胎
求仁得仁
我唔去中國都無興趣幫襯香港大集團食肆同商場
其實佢地北上投資開業咪得囉 講咁多
又係你叫人去, 人哋依家去你又嘈
仲要用納稅人嘅錢資助埋本地老人過關2蚊
你揾個國際一流城市同個支那二流城市嚟比有啲唔公平
先上去洗錢..之後將公司搬埋上去..
香港人等失業啦.

仲用幾倍人工請香港人,真係智商稅.
佢地唔要份人工 。自然會有人頂上 。高消費力者依然存在。其實冇咩點流失
加埋啲濕鳩環保政策 真係自己攞嚟
唔通留係香港用紙飲管紙餐具紙杯蓋咩
頂上左, 不過係躺平主義, 唔生仔, 香港消費都係盡少
留錢去下日本泰國台灣, 買野都係amazon
年年都有人北上㗎啦關咩事 旅遊飲食佔幾多GDP姐
咪比啲人帶風向 根本就唔關北上事
每次出境收$100,增加庫房收入又可以帶動香港經濟
傻鳩?班中產走左自然有人升職頂上啦 。高消費者依然響到
計呢啲

計下造價&生活成本先

香港最短但最撚貴,弱鳩智
話頂就頂到咩
真係流失左啲社工 教師 醫護 就求其揾個掃地阿姐取代到?
南深圳繼續搞好環保同國安得架啦
經濟比番北深圳搞
一個地方發唔發展到或者會向邊個方向發展完全係視乎個社會制度 好似中國要行指導經濟 咁習大大一句國進民退咪會令產業變晒內循環同埋有巨大政治風險

香港既政治制度要方便兩地融合 咁好自然人同資源都會流向內地最後達至兩地物價水平相近
反駁隊出左未?
兩三年前確實係難 。都過左5年啦 。咩都消化晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞