[帶兩老去賞櫻] 初春北陸+東北追櫻11日遊

123 回覆
21 Like 0 Dislike
係agoda 計港紙
日本樂天就9000-3000=6000yen
Jalan就33000-3000=30000yen
Day 2 (4/4):

凌晨睇完阿仙奴對盧頓 訓多陣就落樓食早餐 最特別應該係能登牛咖喱

攞住北陸pass 可以免費搭JR 市內巴士 大概15分鐘嘅車程就可以黎到兼六園

落車之後已經見到好多開得燦爛嘅櫻花樹

原本天氣報告話今日會繼續落雨 好開心最後都係晴天

兼六園嘅入場費係320 yen(間唔中會免費)

但唔知點解入到場之後就冇乜櫻花樹盛開

兼六園係日本三大名園之一(另外兩個係水戶偕樂園同岡山後樂園)

霞ヶ池

兼六園喺半山上面 所以可以望到成個金沢市區嘅風景

兼六園仲有個要額外收錢嘅時雨亭 可以入去飲茶

櫻花樹主要都係枯枝

唯一盛開嘅櫻花樹都幾萬人圍住影相

你去嘅時候有冇人送你上房
滝乃家?有、傳統温泉旅館
其他咪商務酒店
兼六園外面嘅櫻花同攤檔都係未開 可見距離滿開仍然仲有一段時間

之後就行過對面橋 黎到金沢城跡公園 不過時間關係虧冇入去啦

呢邊嘅櫻花又變得燦爛

開始見到有人喺櫻花樹下野餐

聽日開始先有夜櫻睇 非常可惜

最後經過一個叫黒門前緑地嘅地方
Lm
lm
lm
最愛北陸
黎到金沢當然唔可以唔去近江町市場食魚生

喺Tabelog 揀咗最高分嘅山さん寿司 本店 (3.71分) 本身我地以為會有好多人排隊但入到去竟然係接近包場

唔想用腦 所以揀咗18種魚生嘅海鮮丼(3600 yen) 除咗部份嘅魚生之外 米同豉油都喺黎自能登半島 唔知算唔算係對當地嘅一個支持呢 啲魚生用料新鮮 食落冇令我地失望

如果可以食迴轉壽司可以揀いきいき亭 近江町店 今次門口就大排長龍
海鮮丼太濟、佢d壽司set反而剛剛好、再order埋隻香箱蟹
金沢行程結束 係時候出發去福井 第一次(亦係唯一一次)日頭經過新路段可以睇下風景

北陸新幹線嘅時間表好有趣 雖然金沢以東つるぎ係最慢站站停 但金沢以西部份つるぎ又會變成只停福井嘅快車 相反唔少かがやき要站站停

呢個時候諗係之前喺X 見過嘅一個post

https://twitter.com/chaostrain/status/1696806831769968912
但無論如何23分鐘已經到福井真係好爽

福井係繼三島後第二個只有一個島式月台嘅新幹線站 (三島有通過線 福井冇)

福井站東京方向車頭有個好適合影車嘅位

去賞櫻之前行下新福井站 有個用tomica 砌福井縣包含所有車站嘅模型

當然唔少得福井最出名嘅恐龍
4月應該唔係食蟹嘅季節?
又係season野
香箱蟹其實是雌性松葉蟹、規定了每年的11月至1月才能捕捉香箱蟹
係啊 北陸真係好正
反而令我好意外嘅係今次見到好多歐美嘅遊客
你幾時有下個遊記
所以我今次都冇專登去食越前蟹 留返啲quota 下次再食
由於我地比預期早咗一個鐘到金沢 所以就去咗福井城跡睇櫻花福井站行過去10分鐘都唔駛都方便

福井城跡有啲特別 雖然四面嘅牆都冇拆 但中間就已經完全拆曬變咗一座政府大樓

雖然陽光普照 但今日氣溫都頗低下日頭都係得12度

企上城牆上面可以見到北陸新幹線經過

護城河都開咗唔少櫻花

保留咗一邊嘅城門未拆

留名先
我啱啱都睇完佢條片 佢同我一樣都係見門口冇人唔夠膽入去山さん寿司
睇完你地介紹我都bookmark左

見唔使排隊幾好
我好記得我第一個post 第一個留言就係你
但當周圍都咁多人 就係呢間冇人會驚
之後就沿住足羽川一路行黎到福井其中一個最出名嘅賞櫻地點 足羽川桜並木

呢度有一條長3公里嘅櫻花隧道

雖然weathernews 話得1分咲き 但現場睇又唔係咁差

行咗陣開始有少少肚餓所以就去買咗500 yen 一包嘅日本版雞蛋仔 蛋味夠重唔錯

近睇的確又幾多樹枝未開花

有陽光影乜都靚

行咗接近一個鐘終於黎到最後嘅櫻花樹

我諗就算係滿開都冇白石川堤咁靚 不過其實都唔錯

開始回程

去到後段基本上已經冇乜遊客

因為急尿所以去咗超級市場借廁所 出到黎見到有宇都宮餃子就買咗盒 個阿叔仲好好人送多隻俾我地食 味道唔錯

見到有馬騮戲睇

諗起細個成日睇嘅阿笨與阿占
咁就好 22年後去基本上已經唔再送上房 但今次又有返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞