[帶兩老去賞櫻] 初春北陸+東北追櫻11日遊

123 回覆
21 Like 0 Dislike
大家好唔經唔覺距離上次去日本已經係接近半年前嘅事話說我家姐從來都未睇過櫻花 所以就繼上年7月之後再黎咗一次帶兩老去東北賞櫻一個禮拜 至於點解前面無啦啦多咗個北陸原因非常明顯 就係北陸新幹線終於喺今年3月通到去敦賀 作為鍾意喺日本坐火車嘅小弟當然要朝聖一下

本身今次嘅行程plan 到應該會啱啱好睇到滿開櫻花 可惜3月頭日本突然急劇轉冷導致開花期比原訂大幅延後 最終臨出發前逼迫要大執 詳細行程如下:

Day 1 (3/4): MM68 去大阪 京都1日遊 夜晚去金沢
Day 2 (4/4): 金沢 & 福井 住: 金沢
Day 3 (5/4): 冰見 & 高岡 住: 直江津
Day 4 (6/4): 坐普通列車去仙台 住: 仙台
Day 5 (7/4): (開始租車)福島 住: 仙台
Day 6 (8/4): 仙台 & 石卷 夜晚去盛岡
Day 7 (9/4): 八戶 & 北上 住: 盛岡
Day 8 (10/4): 水沢(原訂: 角館) 夜晚去酒田
Day 9 (11/4): 山形 住: 黒沢温泉
Day 10 (12/4): 船岡+白石川 夜晚去成田
Day 11 (13/4): CX509 返香港

Peach 去程機票連稅大概1100左右 至於回程就用Miles 換(可惜只係換到早機) 前半段嘅北陸遊分別用咗1日Kansai Area pass (2800 yen) 同4日北陸地區pass (未加價前係5090 yen,而家就7000 yen) 至於後半部份就喺Toyota 租Sienta 6日未連保險一共係63000 yen 左右 另外我地同時買咗Tohoku Expressway Pass 6日8100 yen 簡直係抵到爛 至於電話卡今次都係繼續用Truemove H Travel Sim Asia 10日10GB 卡 但唔知係咪我setting 搞錯咗啲乜嘢 4日都唔夠所有data 就用曬 不過其他人張卡就冇事

舊文重溫:

Lm但你呢個時間東北係咪未開?
Day 1 (3/4):

因為復活節嘅機票實在太貴 所以小弟今次揀咗過曬復活節紅日之後先出發

Peach 得兩個counter 而且冇得喺網上預先Check-in 嘅關係所以排咗接近20分鐘先成功check-in 而且完全冇磅過手提行李 搞掂曬之後就直接去咗閘口等上機

今晚好特別用咗A320NEO 黎飛 所以坐落都舒服少少 3個鐘頭左右就黎到大阪

坐Peach 嘅好處係入境完全冇人 由落機去到接駁巴士站20分鐘都唔駛 正正因為咁小弟都幾鍾意坐凌晨機去Terminal 1 嘅shuttle bus 係用亞洲算係罕見嘅Bendy Bus

落車穿過AEROPLAZA 就可以返到去熟識嘅Terminal 1 亦都係火車站嘅所在地 喺官網/Klook 買完pass 都會出一個eMCO 俾你 用入面嘅QR code 加埋passport 就可以自助換pass 唔需要去綠色窗口排隊

而家Kansai Area pass 會包兩程Haruka 嘅指定席券 所以就順便劃埋指定席 可惜只係得返路邊位

繼上次食咗詐糊之後 今次終於成功坐到271系 佢同281系最大嘅唔同就係終於有返一張正式嘅枱同啲mon 變曬電視 每日只會固定4班車係用271系 其餘時間就只能撞彩

去到京都落車之後終於有機會影下架車頭 同281系一樣都係俾飛膠鑊巴打最討厭嘅無嘴貓侵佔咗 順帶一提頭班Haruka 速度非常慢要100分鐘先去到京都 慢咗超過20分鐘 不過坐完凌晨機可以多啲時間補眠都唔係一件壞事

落車就先喺月台食咗碗好好味嘅肉烏冬做早餐(好食過松下製麵所…) 麺家+ さがの Tabelog 3.06分

食飽同喺locker 放好啲行李之後就出發去今日第一個景點 首先坐咗一個站新快速黎到山科 然後再轉地鐵

Kansai area pass 改版後最有趣嘅地方就係可以免費坐埋京都地鐵全線+部分阪急&京阪 (Source: JR 西日本官網)

攞pass 嘅時候會印埋一疊換領券

搭車前要換一張一日券(京都地鐵所有站嘅站長室都換得 阪急同京阪就只有部分站可以換 另外要JR pass 生效嘅日子先可以用呢啲1日pass)
基本上盛岡以南全部開曬 但我相信下個禮拜先寫到東北
哇 富山再坐車上東北會唔會好辛苦
全部都有box seat 所以還好 而且中途停咗兩個站休息下
喺醍醐落車之後就準備去醍醐寺 準備諗住行1公里過去 但喺落大雨嘅情況下加埋有個阿姨喺度落力sell 嘅關係都係決定坐巴士過去算

入場費唔算平 要1000 yen

醍醐寺分開三個部分 分別係三宝院,霊宝館,伽藍 一去到門口已經見到盛開嘅櫻花

醍醐寺算係京都櫻花開得比較早嘅地方

但雨勢太大 非常影響賞櫻嘅心情

都有少量庭園景

可能今天天氣實在太差加埋唔係假期 所以參觀嘅人真係唔多

終於見到weathernews 封面相嘅五重塔

臨走先黎停雨
帶住兩老仲諗住行1公里?
參觀完又坐返巴士返去醍醐站

一落到月台走咗班車 所以就兜遠少少去六地藏轉奈良線返京都 六地藏站唔知係咪翻新過感覺好新淨

221系みやこ路快速

返到京都站 毫無疑問又係食寿しのむさし 京都駅八条口店 Tabelog 3.45分

不過已經比14年前第一次食貴咗唔少 而且今日胃口又唔算特別好所以就唔算食得太多碟
我唔記得講 佢地淨係join 東北嗰part
不過白石川堤肯定都唔止1K
下午嘅行程就係去嵐山 首先又去換一日券

喺桂站轉一次車就黎到阪急嘅嵐山站 月台有好多復古嘅燈

食完飯之後雨勢又開始增強

嵐山嘅櫻花都算係盛開的狀態 所以一出車站已經見到好多櫻花樹

阪急嘅嵐山站離渡月橋最近 一出站唔係行好遠已經到

滿山紅葉就見得過 原來都係會有滿山櫻花

保津川下り落船嘅地方

有個男人阻住人影相

橫過咗渡月橋之後就開始行下商店街

行到攰就買咗個鮮油鯛魚燒 好邪惡但真係好好味

跟住仲買咗杯一般冇乜特別嘅抹茶雪糕食

之後就去咗行下竹林

唔知係咪天色昏暗 行到極度眼訓

行到盡頭就會去到嵐山公園 唔知呢種係咪櫻花呢

從高處望返落去保津川

遠處仲可以見到嵯峨野觀光鐵路 見時間差唔多就停低影埋先走 但其實遠到唔係睇得好清楚
又再一次喺準備離開景點嘅時候雨勢先減弱

喺車站隔離嘅便利店買咗盒炸雞粒上車食

好鍾意阪急嘅栗紅色

最新嘅1300系

喺京都本線上面遇返同去程同一架車係點樣嘅運氣

時間尚早就去河原町行下街先 經過Krispy Kreme就買咗3個Donut

喺locker 攞返啲行李就準備離開京都 首先見到一部玩牌嘅289系

經湖西線嘅サンダーバード43号 嘅683系

Kansai wide area pass 只可以搭普通/新快速 所以就加咗1930 yen 搭特急

唔駛一個鐘頭就黎到敦賀嘅新月台(特急專用) 上兩層就可以黎到北陸新幹線嘅月台 轉車動線比想像中簡單 同埋可能冇乜人搭呢班車所以塞閘機嘅情況亦冇發生

周圍都係通車poster

黎到敦賀之後就由北陸pass 開始接力 (有冇人知點解出/入場紀錄只有3條)

雖然呢班係快車中間只係停福井 但感覺速度唔算快甚少上到260km/h可能係要留多啲buffer 俾サンダーバード出現delay (順帶一提 估唔到黎到敦賀仲要係つるぎ号都遇到E7)

9個字左右就黎到金沢 京阪過黎如果去金沢或者富山喺敦賀轉一次車都叫值得 但如果係去福井就真係冇乜優勢 今晚住西口嘅smile hotel 唔知係咪同年頭地震有關 兩晚兩張床連早餐都係15500 yen 簡直係抵到爛
地震後d酒店都會有段好平、我第一次去北海道就係胆振東部地震後
你嗰陣幾錢?
不過之後我去到盛岡又係出現咗間跳樓價嘅酒店 到嗰日再講
用旅遊補助、有50%至10%折扣、仲book到滝奶家單人房
天氣差,點影都唔靚
14碟壽司 死肥仔
2個人食14碟都唔係好過份姐
落雨又濕又凍真係搞到人冇曬心機
5000 yen 得唔得
佢好搞笑、用agoda 送旅遊補助
1088旭川兩晚酒店,減左200=888,果時仲要7算
Settle down 之後就出去食宵夜 首先經過連登曝光率最高嘅水魚

由火車站行咗唔駛10分鐘就黎到麺屋大河 (Tabelog 3.72分) 估唔到臨近閂門時間而且落大雨都要排超過20分鐘先入到去

首先會有杯蔬菜汁

然後就係味噌拉麵 塊叉燒唔同平時嗰啲幾好食 而麵條佢就用咗曲麵

排隊時前面個大叔極度推薦辣味噌 但我家姐就覺得反而冇普通味噌咁好味

總結黎講麺屋大河唔係唔好食 但如果講最好食嘅味噌可能就係上次喺新潟食過嘅醸味噌らーめん まごころ亭 最好味

行到隻腳就快斷
唔係玩牌呀
係通勤特急黎
https://www.jr-odekake.net/train/rakuraku_harima/
見到網干淨係諗起新快速
888 係 hkd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞