到底點解香港工程進度可以咁慢

332 回覆
105 Like 486 Dislike
9 up 多過做, on 9 人太多, d 人19
啲on9 仔玩慣sim city,覺得啲野鍾意點撚樣起就點撚樣起
相信日日返放工經個條路ge人都會支持
不如你講下大型計劃用十年計有咩嘀大問題?香港嘅大研究都係10年做一次。
1. 沙田T4 70年代已經有,算唔算討論?但以前同而家已經好唔同,都可以話半新。
2. 要講早至觀塘線將軍澳延線已經有諗過將軍澳道中途站,或者接近嘅1999~2000有東西九龍連線順利站。但沿山係2014最後先決定推,而且呢個只係較初步嘅策略研究,係可以再改點起。
4. 沙田線可以當由馬鐵已經開始起緊,而且佢係代替冇全線複線電氣化又會有好多其他列車嘅東鐵線起。第2同第3條過海鐵路一早起咗。覆蓋都係相對,例如一個世紀前已經有建議起纜車駁薄扶林又點計。
重鐵係喺二戰前已經有人提議過九鐵九龍西同觀塘嘅唔同支線,二戰後有沿彌敦道嘅過海地下鐵道。所以都可以話用咗四十年。
住附近果d就會設訢嫁啦
星期日搵齊環保差佬黎招呼
因為你見到地盤佬都係去幾個盤
咁計起黎好少人做地盤囉
條友擺明外行人鳩up
外國有咩大infra project搞緊佢都唔撚知啦
仲叫佢比較programme
大陸咩安全咩quality control都冇就梗快啦
香港工程都慢?
因為地鐵親生仔跌親人真係要賠
你拎多幾千蚊請人好過賠幾十萬
exac7ly

利申:曾經嘅乾收
想知點解當年觀塘線可以咁快
wiki見到計動工去到通車好似都係4年
應該入段都係地下
點解可以快成咁
整修條路都封成十年以上啦
大陸夠快啦
冧得仲快
講到香港唔冧咁
坦白講公務工程香港嚟講真係唔算慢
望下呢兩年
幾多地盤冧
深圳地鐵19年前 開始營運 2004年12月28日
長度 555.39公里

港鐵 長度 204.4公里​
因為凌晨先可以封路
對比
一日無實物見到人,市民無受惠
一日到係紙上談兵,研究得耐只係代表市民越遲受惠
倒返轉講 三跑同港珠澳、高鐵好快就落實到,呢啲大到無倫嘅工程前後都唔駛十年。反而本土面向港人嘅建設仲講經咁講左若干年都未見影,其實係程序問題定係人既問題
舉個例市區重建有當年拆菜園村拆天星碼頭咁快咁神勇,而家油尖旺嘅唐樓全部重建哂啦,仲駛撚喺度日日跌石屎
慢慢做咪出多幾日糧 做咁快做咩
比例上小囉邊有樓唔冧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞