到底點解香港工程進度可以咁慢

332 回覆
105 Like 486 Dislike
地鐵部lift換幾個月
行人天橋起lift起成年
一條路都封大半年
更加唔好講北環東涌西呢啲新鐵路
一個站都要起5至10年以上

明明香港地盤佬工程佬一星期開足六日工
個個星期一至六都見有人開工
人地大陸都係返五日
進度仲快過香港
點解香港一單工程可以咁耐
到底工人日日扮工定唔夠人用
其實柯士甸新浦崗搞左有無廿年
但有班人笑鳩英國起鐵路起到2035
咁都叫慢
你去外國住肯定想死
唔拖慢做點叫你地繼續科水呀
絕對唔係工程班人懶 係班上家垃圾孽主日阻住曬 逗住幾百萬年薪做形象工程 呢樣stop 個樣stop, 本身又懶。 無左佢地 地盤進度快好多。
貴得嚟唔快….
英國
私人工程快,因為業主真係等住起好啲錢回籠
但政府工程根本好慢同拖得就拖,因為政府入面班撚樣根本做又三十六唔做又三十六,而大判同你慢慢起無後果之餘仲可以食多啲夾棍
政府果d大判唔到deadline唔趕 要起好快
但係起撚到錯曬又唔跟圖做,焗你收貨呢,淨係依度都唔知慳返幾多料錢
班公墓員又係HEA足頭幾年,到最後要起貨先發現原來乜都未上未批,比人鍊撚住個春袋都焗要收貨,因為驚上頭怪落黎點解管理得咁差,為求自保就合埋眼收唔冧就算
所以政府野一定係又貴又廢,錢就比左出去,但相應既質素就收唔返
深圳地鐵十年前同十年後嘅分別就知香港啲工程幾咁閪
北港島線西港島線講到2046都未起完
大判就係用呢招,拖到最後你無期無進度,焗你批料批設計收貨姐..佢知你要交功夫唔夠佢玩。
因為啲地盤佬每日實際淨係做4粒鐘
北港島線擱置咗啦
地鐵工程安全部好撚柒嚴
師兄好有見地
我係想講一條路線都研究有廿年以上,然後先講擱置,應該係香港先有咁嘅做法
想當年港英起觀塘線由研究到通車都係用左十一年到,而家簡直係離撚譜,三跑港珠澳都開埋,廿年前香港講緊嘅市內基建仲未有
以前起唔到貨要罰錢,依家起唔到貨2可以 Claim 錢,咁你話呢。
1970年嘅東九龍線
起得快你又敢唔敢用先
唔好講大工程
普通修橋補路果D都搞足成半年
其實都唔知做乜要搞咁耐
次次行經D盤都冇人開工
圍又圍足半年
做submission做到死都未批,講經
睇返 其實西鐵起到用得都係好快
點解而家由開始起到用得最快要十年以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞