覺得啲環保組織嘅行動方向好有問題,根本唔值得咁多資助

72 回覆
230 Like 4 Dislike
不斷打住環保嘅旗號,提倡各種各樣令人類生減質素倒退嘅事。即係咁,假如環境保護係要靠人類生活倒退番去工業革命之前嘅話,咁等同否定現代文明

真正嘅環保唔係「膠餐具轉成用唔L到嘅紙/木餐具」,而係「不可降解嘅塑膠轉成可降解嘅」,咁樣先係環保人士一直講嘅alternative。透過技術革新,喺唔影響原有生活質素嘅情況下做到環保,先提高到人嘅環保意識,甚至哪怕當事人冇意識做環保,佢已經為環保出一分力,而唔係好似而家搞到天怒人怨,仲繼續自說自話

所以點解話啲環保組織唔值得攞資助?因為按上面嘅論述,技術革新先係重點,資助係要畀做研究嘅人先啱,而啲組織攞完錢只識得出post, 請人, 街站, 派人出黎反駁市民,對環保做左啲咩實質貢獻?仲衰過區議員啲「成功爭取」。好歹區議員爭取加條斑馬線,加條天橋,加兩格視障人士導航嘅地板,全部都有益於社會大眾。你班人就好野,又爭取垃圾徵費又爭取唔畀用膠餐具,全香港人除左「多得你唔少」之外有咩得著?

只能講,十個環保組織都遠遠及不上一個研究者對環保作出嘅effort
咁你想熱死定用紙飲管丫
又好似以前成日講嘅噴髮膠例子。噴髮膠夠哂破壞環境啦,成個ozone layer都噴穿埋,但技術嘅進步,新研究嘅成果,令人類可以用不含CFCs嘅噴髮膠嘛。而唔係叫人「你用油去set頭算數啦」係咪?呢種喺我眼中就真係為環保出力啦
環保是一門生意
你有冇睇我成個論述架我不斷強調嘅係,你唔想熱死唔代表要叫人拋棄現代文明,更唔係靠打嘴炮,而係技術進步達致alternative。我唔想熱死架,但我有renewable energy, 我有energy efficiency越黎越高嘅冷氣機,而唔係叫我學150年前咁用手扇風囉
你幾撚時死屌你老母
有冇環保反駁隊入黎嘗試說服我,你地比研究者更值得攞錢?

呢班撚樣學人講環保?
Office裝修到靚一靚,又banner又勞作,好似仲有人gel頭
唔知有冇成日去旅行呢
環保狗就係咁,嚴人寬己,選擇性失明,搞鳩其他人就叻
左二染到個頭咁 一定夠環保啦
同意
你要搞環保係要從科研入手
但而家就俾班環保塔利班騎劫
一尾淨係識拎隻海龜插住飲筒嚟道德勒索
但我從來未聽過有海龜食左膠銀紙
跟本好多係問題都係
waste management 問題做得唔好
總算有人真正理解環保
屌佢地老母 咁膠餐盒呢
屌你老母用紙餐具係膠盒食飯好撚過癮?
第二階段會禁埋
唔使咁心急😅
所有人類大型活動都係一門產業黎
包括推動用實行,反而中間研發係最唔值錢
我開冷氣
佢哋個口罩
講經咩,你問吓班死全家嘅垃圾平時有冇開冷氣就秒鳩曬啦
你咁把炮咪發明可降解塑膠比我睇下囉 定係你自己乜都唔做就expect會有咩新科技出黎丫
環保撚 仲要gel 頭 染髮 著皮鞋 仲著五顏六色既衫
收皮啦
啱呀,所以我寧願將交嘅稅資助人做研究囉,而唔係用黎請你呢啲對環保毫無幫助嘅反駁隊成員
警隊夠唔值得啦
可以點?
留港撚一係接受,繼續交稅
一係移民去有更多環保政策既國家
淨係每個團體印件 T-shirt 都夠浪費啦
日鳩日喺度講撚埋嗰啲咩碳足跡,水足跡
足你老母咩
自己做到先出聲啦
嗰幾個着牛仔褲,牛仔裙嘅
知唔知牛仔布幾嘥水嘥能源呀
又唔知要死幾多隻北極熊啦
返去哭喪啦 屌你老母
一早就應該cut𨶙哂呢啲垃圾組織嘅資助
由𨳊呢班畜生自生自滅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞