夜媽媽睇《迷失東京》咸到仆街

213 回覆
169 Like 40 Dislike
覺得冇feel就係平時太幸福 唔孤獨 笑撚咗
https://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/search.php?q=%B3%C2
CUHK 冇你呢個發音喎
人哋就寫到明係 maa4 啦
你而家連「異讀」音都唔係喎
繼續死橕吖柒頭
比較幸運感受唔到呢種孤獨,
唔代表平時太幸福同唔孤獨

我唔明點解咁樣都有得嘈
條link畀埋你,人哋收錄咗夜麻麻呢個粵語詞,入去睇聲調嗰格啦,重繼續出嚟柒
Air 正
https://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/search.php?q=%A7%BD
同一個網話個「局」字得一個讀音同聲調,就係guk6。噉你郵局(guk2)點讀呀?講完口語變調,畀撚埋cuhk條link你去睇夜麻麻讀咩聲調,重要去搵正音同異讀嚟拗,死去查口語變調啦,柒撚到喊
唔講其它字,同一個「麻」字,「麻麻地」,中間個麻都口語變調做maa2啦,你條link都冇收錄喎。死去查完口語變調先好再死出嚟同我講嘢。
又唔查你之前貼嗰個網嗱?又衝出嚟柒
https://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-mf/search.php?word=麻
條link你自己貼出嚟㗎喎,你唔撚睇晒就出嚟挑戰人?笑撚死人咩
我冇話唔享受喎
我係話冇人分享既感覺
呢度高質素好多
完全唔同層次
成隻碟都正
小弟最鐘意銀女人
你個名似你
仲有一開始用花灑嗰到分明就係串日本人矮,垃圾戲都好吹奏,只係啱鍾意出軌既垃圾睇
做咩啫你唔好咁啦
我好鍾意套戲
我19歲第一次睇已經好鍾意
近排Netflix上返畫,我再睇,依然咁鍾意(雖然我都明點解有人話係矮化日本人/文化,套戲的確係Eurocentric)

回應返你:

其實我好同意你嘅分析:lost in translation就係要表達一種格格不入,孤獨空虛嘅感覺
我覺得 唔鍾意呢套戲嘅人唔係覺得套戲拍得唔好(因為套戲正正就係帶出呢種nebulousness),而係無法理解或者接受呢種nebulousness而已

and that’s okay
但咁樣其實你已經變左唔係唔鍾意套戲,而係唔鍾意套戲入面要表達嘅感覺(?)🤔🤔 對我黎講電影從來唔係一個進行道德判斷嘅場合

同時間 世界🌍亦都有好多人(包括我同埋樓主)理解,甚至同情男女主角對人生嘅迷惘、不知所措

當然,並非所有人都認同導演sofia coppola嘅世界觀啦 (and again that’s fine),但若是要批評套戲表達唔到一啲套戲唔係旨在表達嘅嘢就好似有啲missing the point

要轟轟烈烈、美滿結局、完全冇道德灰色地帶嘅愛情故事,呢個世界大把呢啲片啦!套戲係我心目中嘅可貴之處就係佢表述到世間周不時天違人願同埋世人心裡上嘅煎熬同性格上種種嘅不足
個結尾加埋Just like honey真係無得頂
原來同Her有關
唔怪之得兩套都淡淡然但又好揪心
吊梨魯姆 湊閪
鍾意打乜咪打乜囉 關你撚事呀
無料就縮返個龜頭啦
以為自己邊撚柒個呀?
你話乜就乜呀 屌你老竇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞