【居屋都惜售】綠表家庭完成揀樓 反應冷淡剩逾千伙

113 回覆
61 Like 9 Dislike
下下都飛鵝山,林青霞 , 即係望一個林青霞佢一個買晒成個安達臣?講個傾向㗎嘛,多與少 ok?

答返你啦 都唔係過小小咁簡單 再過多小小落去啟德 仲好賣
個市咁,綠表遲早要開放二次市場

即係用個綠表買過居屋嘅可以再換一次樓

而家成個居屋市場成交低到
房署將安達臣當係市區嚟開價
與市場定價機制脫晒節
明明入左西貢區地界,就話係觀塘北混淆視線,呢個位究竟用緊邊區資源,睇醫生人地要擺你去聯合定將軍澳?
撻係因為咩原因 咪係市跌 覺得唔掋既多, 所以你已經同意咗我講法?
當然我同意好多公屋人都係烏sir sir咁樣樣跟風
唔平過居屋點賣得出
減價促銷
定白表
定變公屋?
冇睇周星馳咩? 彈出彈入
減價冇可能 對前面已經揀左同無揀既人都唔公平

同埋白表一定食晒得 唔係綠置居
有冇諗過係舊居屋做唔到咁耐按揭
新樓有政府擔保期
舊樓要睇樓齡睇銀行俾幾多年按揭你
居屋本身就係for你住一世
你要換樓根本就唔應該買居屋
安達臣太多新移民,搬入去同住大陸沒分別
你知唔知今轉係10年黎最大跌市?私樓插咗3成,有啲大把貨嘅私樓仔都腳震,你期望公屋既人有幾多防守力? 星河明居 最差嗰陣跌到得 12000 ,啟鑽苑你補地價 個底價係14000幾一呎 面價係7000中 。任何嘢都有得計數㗎哥仔 ,凱樂參照係南昌 ,啟德參照啟德一帶私樓 市低價係19000,心理關口嘅防守價係咪高好多啊?
按揭要睇政府同銀行點玩,的確太舊果啲居屋有難度

但換樓好睇家庭需要,老人家離開,新生嬰兒出生率,移民潮,校網等好多因素,實有人想換大換細

前公屋用户大把上左綠表買居屋,因為呢個權利冇理由浪費,免補地價亦都係居比私人屋院最大嘅誘因。

肯唔肯釋放呢少部份潛力就睇政策,而家直程係冰河期
白表家庭由66k 下降至62k
大撚把人抽中波都無撚用
爆哂入息揀乜撚樓
富戶政策要再加辣,入息超標就要一年內買居屋,唔買就要交屋,應該逼到好多綠表買樓。
你知唔知一層居屋個價值 就係補完價值幾錢計?下下用依家有人補地價 ,使咩你講 ,白居易呀麻, 問題係當一個居屋佢定價補完高高私樓 你仲期望佢幾好賣? 就肯定開錯價 你到底明唔明 ? 居屋點會冇抵唔抵買呢樣野呀 ,安達臣開5000 唔一早賣晒咩 你唔好講玩啦。
你日日拎靚位居屋去講都兜唔中個重點 事實上你口中嘅凱樂苑的確係有人用近900萬 買 所以你真係唔好老定,係嗰區私樓貴,所以佢一定係貴, 播放盲毛一定有既 唔係搵鬼人買安達臣咩 ,你一方面要否定居屋上限個價值,另一方面覺得 個定價唔係買入標準 其實你到底講緊啲乜嘢?
綠表有乜土地問題
樓主 pin this
咁要整條隊俾富戶優先揀樓?如果連揀樓機會都冇點走
綠置居同新居屋綠表配額次次都有剩,去揀樓都大把人甩底,再加埋二手居屋,一定夠供應,你唔踢班友一定唔肯走。
得啦 唔使搬龍門 你鍾意點就點 , 都係個句口啦 呃到自己呃到你自己屋企人好啦 ,唔好將啲歪理 帶壞人 搞到買咗層 唔值錢 嘅居屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞