【居屋都惜售】綠表家庭完成揀樓 反應冷淡剩逾千伙

113 回覆
61 Like 9 Dislike
唔係樓市gogogo
而係一手居屋本身同私樓個差價差好遠
加上易做按揭
暫時到而家都仲係會清到貨
唔關由治及興事
安峯
綠表啫
個個睇住黎賺姐
啟德 市價18000$ 賣你9300$ 白居二價起碼$14000
安達臣 市價 11000$ 賣你$7000幾$8000
安達臣政府開錯哂價搵笨 個市唔升二手唔會有人接
如果好似皇后山咁賣 5000$呎一定比人搶哂 白居二起碼都賺到1000$-2000$呎
綠表啫
本身都住緊公屋, 唔會換樓買垃圾位啦
根本原因係安達臣唔值呢個價。

有班人仲將市區當係揀樓重要標準, 明顯個腦未update 好似揀學校咁 band 1 , 2 ,3 咁去分,樓就 港島 九龍 新界去分好壞 ,方便個腦運作。

買層居屋 咁大決定係咪要了解下附近私樓咩價先, 政府居屋定價面價係咪合理地平 ? 係買lo ,買居屋買到貴過出面私樓買來托咩,點解 今次 啟德屯門清得咁快,計返條數 補完地價仲係平過 附近私樓 幾十% 呢啲咪有水位囉 。

而安達臣根本冇一個私樓嘅參考價 ,因為附近嘅安峯一伙都賣唔出 ,咁你就要着燈諗諗點解 ,仲似住 安達臣係市區就鳩買? 查返啲數據 ,安達臣屋最貴啲單位賣到近8300一呎 , 補完價計近12000一呎, 你咪睇吓長實今次會開幾多錢一尺囉,黎緊私樓長實當佢開11000( 吹到開8,9000又誇張咗啲) 成班買安達臣居屋嘅人 ,即刻蝕入肉,私樓平過居屋。

居屋個定價 計法係補完價後仲平過附近私樓 20%以上先叫合理價(因為私樓包裝修,家電 ,可自由買賣租賃),今次安達臣好明顯冇私樓價參照 ,房署分分鐘拎咗觀塘凱滙,藍田koko Hell 去做定價標準,先搞到個面價咁撚貴

又有班人會話因為易做按揭,所以新居屋仲好有吸引力,事實上政府免咗壓力測試,出面啲細價私樓一樣易借錢咗, 舊居屋按揭一樣放寬咗借到30年 呢個優勢已經減弱。

所以一切都係因為,安達臣個位置喺市民心目中絕對比政府想像當中閪 ,佢將安達臣個名括住話係觀塘北 可見一斑,定價貴咗,唔值價咪少人買囉,如果佢賣5000幾 ,呢d合理價位 相信都一早清晒 。
差好遠

凱和山計埋回佣平過你安達臣山道石礦場
無話值唔值,有需要就買
綠表最夾口個問題係改左每2年一檢,所以房署就睇死公屋戶就算起舊屎都會有人食,唔食就check死你,
根本最大抄家就係政府自己
所以d人 買啟德屯門就有需要 ,安達臣就冇需要? 所以如果政府安達臣 賣$5000 同10000 啲人都係會因為冇需要先唔買? 呃到自己呃唔到人喎師兄。
綠表加公屋如果有市價,分分鐘貴過啲納米200尺單位
觀塘安達臣道3寶屋苑合共賣出63伙,其中安楹苑15伙,安麗苑25伙,安樺苑23伙。而啟德啟悅苑及屯門兆翠苑所有單位早前已售罄。

咁你話係咩問題啦
交通同生活配套真係…..
白非核出頭天
咁講 綠表嘅需求係提升生活質素 而唔係住屋需要
買安達臣又要供又要遠 無提升到班人點會買
安達臣呢d位最好就係起豪宅,全維港景+山旮旯自成一國,班有錢佬有車又有時間。整得好做九龍陽明山莊都得。再用賣地既錢擺去其他地方起居屋唔好咩。宜家呢個位起居屋,賣比綠白表又賣唔出,當初賣地既錢又冇埋。真係雙輸局面黎 究竟當初做決策班官有冇落區睇過安達臣呢個project架
陽明下面係港島 安達臣下面係全港最窮既窮撚公屋區九龍東 之霸既 秀茂坪 觀塘呀 ,豪宅區 應該唔work 的 有錢佬點會想住呢d地方。
幾精彩
又唔好咁講過少少就係飛鵝山D豪宅

林青霞間超大豪宅隔離就係公屋添啦
$5000就精彩了
需求包括自住需求,投資需求,當然 自住得黎都要睇下個度日後 賣出去升值潛力 兩者冇衝突, 所謂嘅置業階梯呀嘛 ,

講嚟講去 , 安達臣就係開錯搵笨價, 如果下轉居屋仲有安達臣,政府開返5000幾 ,你咪睇吓到時啲人有冇需求囉,你睇吓啲公屋既人搬唔搬上去住
定啦,最後實清曬
你話啟德賣唔出就驚啫
安達臣就唔好浪費資源出post喇
安達臣位置太爛
岩啊,真係成班傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞