東京廣域隱世自駕遊記 feat. 輕井澤上高地富士箱根

64 回覆
18 Like 10 Dislike
鍾意明神池多啲
16:00 頭搖又尾擺

食完拉麵就會仆去是日唯一景點
大名鼎鼎既榛名山,我諗唔需要介紹啦
從東松山IC進入関越道,一路衝往渋川伊香保IC出口

跟住就正式挑戰五連拓海彎

見到榛名山同埋榛名湖了
擺低架車先

不知不覺今日已經爬上超過1000m
聽日會再多1000m

榛名湖就係咁既樣
已經挨近黃昏成個榛名公園只有寥寥可數既遊客
當中都有鬼佬,唔好睇少鬼佬佢地深度遊上來係可以好癲
夕陽俾雲層擋撚住晒,個feel好奇怪

雖然未到紅葉季
但呢個榛名富士(1391m)都好靚
我地去到已經無ropeway搭,太晏

跟住就溫泉完結呢一日

今日會去既溫泉唔係伊香保溫泉,而係位於中之条町
群馬縣話晒係溫泉大縣,有好多選擇
最出名草津溫泉已經玩過,所以今次揀左間隱世D秘湯溫泉

用左另一段路落山
跟住就要入鄉下小路,完全無街燈
最後一段好似仲要單程路
我地呢個旅行係十月中,五點幾已經天黑

去到已經6點幾,所以起身先介紹返

個室 Dinner
開餐前影左張大合照

事不宜遲是日晚餐

上州和牛

浸個靚靚溫泉完結第一日
Day 1 完

Day 2 早晨!

原來間房就可以望到溪流,book果陣無留意呢點
所以有d意外

再浸下溫泉
是日早餐簡簡單單

小庭園有小小紅葉,幾有feel

lm
你來得正好喇!下篇係鐵道秘境
lm 等松本有咩好野食

下星期去
咪爛尾呀
10:30 Next station Prince Edward

尋晚係溫泉旅館開Wi-Fi上網 (因為果度圈外)
無意係Google Map上搵到一個有趣既地方
叫做「旧太子駅」
好奇之下不如順路去下到底係咩地方
於是沿住群馬県道55号中之条草津線前進

沿途都係山路,但途中見到一間隱世cafe
「係咪真係想去?好似有野食喎」
跟住就搵左個位掉頭返去

飲返杯咖啡先
仲有暮坂Coffee Jelly (一日10食限定)
我地一行六人清晒最後幾個

今日時間唔算趕
慢慢係度坐下先,仲有小小手藝品可以睇下

cafe KURESAKA(暮坂牧水茶屋)
https://www.instagram.com/cafe_kuresaka/

呢個位置暮坂峠 (1088m),紅葉既話都幾靚
可惜我地成個行程都早左一個星期
唔係既話呢個遊記相信會多好多人睇

極為殘舊既觀光案內
隱約睇到呢頭叫做「六合村」,唔係大埔公路果個巴士站

附近仲有個「梨木」既地方
地理位置好有梨木樹的既視感

結果係呢個cafe hea左個幾鐘先再繼續去原定目的地
等睇爛尾

終於到左呢個荒廢車站 - 太子
呢個駅舍由2014年才決定重建
經過眾籌,最終於2018年完成復原並正式開放參觀

俾200YEN就可以入去參觀
計返依家匯率10蚊港紙

昔日既運賃表
現在長野原草津口 - 東京既運賃要3080YEN

太子駅位於群馬鐵山,於1945年作為貨物線開業
群馬鐵山由附近草津白根山(2160m)的火山活動形成
戰後興建鐵道滿足戰敗國復興的鐵鋼需求
1952年旅客營業開始,但不足20年就全線廢止

呢個公園好多「無蓋車」
保存數據說為日本全國所有鐵道公園之冠

国鉄ヨ6000形貨車
由昔日京都大宮交通公園移轉

大井川鉄道cワフ0形貨車
2014年退役,2018年送左俾太子
作畫好令人崩潰既搖曳露營第三季終於去到大井川
睇完好想去大井川玩
可惜大井川鐵道後段因為2022年台風影響仍然不通
唔知幾時先復歸到

昔日群馬鐵山的貨倉,具有秘景感

近年好似愈來愈多藝術祭
由瀨戶內國際藝術祭帶起個頭
跟住我認知有越後妻有大地藝術祭
以及奧能登國際藝術祭 (喊喊)
呢度中之条都學人搞一個

「太子」呢個地名未可考
但相信同日本人聯想既「聖德太子」無關係
當然都同「愛德華王子」無關係
悶死人無人睇既秋名之章終於完
群馬縣不愧為都道府縣魅力度低下既一個縣 (長年4x位)
明明咁近東京,草津溫泉咁出名,點解咁無人氣?

樓主個人認為,住東京既人根本無當果度係旅行既地方
純粹放假放個break甚至只淪落到員工旅行呀、應酬等等之地
群馬縣溫泉想推動大家慢慢享受溫泉既計劃,但笑死人根本唔現實
東京人唔係唔想享受溫泉,但一定唔會係關東圈囉

另一方面北關東係東京以北就先打三十大板
關西打後既遊客根本唔會來
觀光客俾富士箱根呢D東海道沿線地方截起晒
又無機場
再加上群馬除左溫泉的確也就是…甚麼都沒有
所以就係咁樣啦喵

不過群馬的確係關東自駕遊好玩既地方
除左有高質溫泉,最多就係山
尤其鐘意頭D既人會好能享受呢個縣既自然風光

第一部 秋名之章
哇屌,呢啲真係秘境
第二部 信濃之章

長野縣,古稱被十國包圍的「信濃國」,面積為全日本第四大。雖然沒有海洋但觀光物產極為豐富,日本百名山群集之地。要認真玩晒成個縣至少要兩個星期。
縣代表吉祥物就係アルクマ(Aru-kuma),好似無官方中文名字但直譯可稱為「阿爾熊」,去信州就一定見到佢既蹤影,正如你無可能係熊本避開熊本熊、係高松避開小呆獸一樣。

長野縣分為四大區域,以下為四信:

北信
於善光寺平的縣廳所在地長野市,擁有北陸新幹線之利,以及地獄谷野猿公苑。也包括飯山市野沢溫泉等地。

東信
長野松本之後的最大城市上田,以及佐久平包括輕井澤村,最接近東京,擁有活火山淺間山。JR最高點之地位於又稱八ヶ岳高原線的小海線

南信
以你的名字為夠的諏訪市,以及比較少遊客的伊那及以飯田市為中心的南信州地方。

中信
松本市為中心的大區域,國寶松本城,人間仙境上高地都屬於松本市。西北的白馬地方以及西南的木曾川流域都屬於中信。
日本租車貴唔貴
租左幾多日
7日6夜180000左右
計埋高速、油費

6個人分無咩壓力
八人車尾排摺一半?
你哋total有幾多行李
諗緊遲啲去一架車兩個人輪流揸定分兩架車
#13 有講
Alphard 7人車,拿左一個位裝行李
13:30 軽井沢 白糸の滝

講起東京廣域當然就係輕井澤
JR周遊劵未加價前,呢兩樣野幾乎係等號
因為輕井澤來回正價已經貴過張pass,但已成過去

揸車前往輕井澤,路線大致同草輕巴士差唔多
使用浅間・白根・志賀さわやか街道 (擁有國道最高點既國道292號,本來係目標之一,但草津白根山湯釜仍然無法參觀所以放棄)
跟住就國道146號直落
最後既白糸Highland Way係私家路,要現金俾500YEN入去

無事到達,因為仲未有紅葉,可以泊到最入個停車場

入去手信店搵下野食先
點知迎來既就係一大堆Aru-kuma

輕井澤兩大地酒
左邊既香港都好多貨,所以一定係飲右邊輕井澤高原

跟住就上去白糸の滝了
無入場費,因為條私家路已經代收埋

沿路上斜,側邊都有流水,影落好似蠶絲咁

此瀑布位產湯川的源頭。自高3米,寬70米的岩壁之上數百條地下流水似縷縷白絲般的自空而降,化身為美麗無比的瀑布。即使冬季也湧流不斷,不知枯竭。淺間山的降雨,自滲透入地下至湧出地面約要經過6年的歲月。水溫達11.8度,是因為受到火山的活動而造成地熱的影響所致。

可以行路去碓氷峠

如果搭巴士,軽井沢駅到白糸の滝短短23分鐘就要720YEN
山區係咁上下
特登搭入來會好有期望感,但又容易令人失望而回
畢竟日本瀑布係咁上下,唔能夠同美國果D比

但我又覺得,軽井沢駅白糸の滝其實好特別
你又話我知邊個瀑布擁有如似既線條感?
睇相覺得靚
真係去到,雖然遊客好多但係好開心,唔會好迫或者覺得嘈
慢慢欣賞泉水冉冉流動,其實幾寫意

鐘意睇自然風景既遊客其實會好喜歡呢到
15:00 淺間山

輕井澤既部分就係咁多喇!
輕輕的我走了,正如我輕輕的來
下個目的地係標高2000米既高峰高原!

特登揀左條後路行,途經由淺間山火山活動造成既鬼押出し
鬼押Highway係一條莫名其妙既隱世私家路,要收過路費

呢條路可以清楚欣賞東信地方既日本百名山:淺間山 (2568m)
縣歌「信濃之國」其中一句「浅間は殊に活火山」
讓縣民都認識到信州的重要地理知識
淺間山火山活動相當活躍,最近噴火係2019年,活動近年相對平穩但未有衰退徵兆

淺間山既存在對當地生活極具影響性
北陸新幹線Asama都因而命名

點知出左收費區要爬上山既時候開始發現中伏

(Google Map街景圖片)
呢條山路九曲十三彎,路況好差一地碎石
所以呢段可稱為「酷道」
行一下chok一下,勁chok囉
搞到成車人都訓唔到仲開始頭暈
不過我發現自己對呢方面抵抗力好高
Lm
16:00 高峰高原2000

九死一生爬上了果條死人ξ路後
總算到左高峰高原喇 (鬆一口氣)
標高已經達到,2000米!

呢度到底有咩做呢
高峰高原HOTEL有日歸展望溫泉
據說仲可以望到富士山
不過樓主一除眼鏡其實就咩都睇唔到

樓上仲有個展望台,成個佐久平一覽無遺
「まつもと~いな~さく~ぜんこうじ~🎶」

高峰高原位於小諸市,係「在那個夏天等待」既聖地
但唔知點解有個V-tuber係度
有興趣自己掃右下角個二次元コード

睇完日落就碌落山了
因為今晚check in係松本,仲有唔短既路……
18:30 姨捨

今日剩返既行程就係劈去松本喇
由輕井澤果陣過去,最直接係經國道
不過車手表示唔想用腦,決定兜高速去
反正6個人,油費路費根本唔成壓力

小諸IC入去上信越,更埴JCT一個靜彎跣入長野道

今晚晚餐就係呢到姨捨SA解決
如果係鐵膠,相信對呢個地方唔會陌生

信州味噌拉麵,Food Court來講已經係好西
食完之後去附近手信店係咁買信州土產繼續食

姨捨サービスエリア(上り線) (3.42)
https://tabelog.com/nagano/A2001/A200103/20009843/

食完飯出去睇夜景,好 撚 凍
呢個位可以欣光善光寺平萬家燈火
據說呢頭有「日本三大名月の里」之稱
但我就無睇到月亮

呢到會聽到電車走過既聲音由下而上傳出
回想起小小往事

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞