東京廣域隱世自駕遊記 feat. 輕井澤上高地富士箱根

51 回覆
16 Like 9 Dislike
又係我係度寫遊記
上次青春18感謝咁多巴打絲打捧場呀
今次同過去以鐵道為主既旅行好唔同
終於係自駕,唔駛同時間玩遊戲 (好似係)
第一次自駕遊請多多支持

一行6人租左一架Alphard揸7日6夜,東京出發周圍去!
輕井澤!上高地!富士山!箱根!同埋話你知咩係隱世!

行程簡介:
秋名之章 (Day 0 - Day 2) - 東京1晚+群馬溫泉1晚
信濃之章 (Day 2 - Day 5) - 松本3晚
富士之章 (Day 5 - Day 7) - 富士山2晚
首都之章 (Day 7 - Day 10) - 東京3晚

頭post擺住兩張相先
你個兩張相, 睇相真係好靚...去到之後....
仆街又手殘射左個POST出街
你兩張相,朝早6點去影㗎?
Lm
第一部 秋名之章

今次一破頹風終於唔係大種黑衣HK Express
而係ANA,之前Promo每人47xx
羽田晏機去成田晚機返
畢竟隔左一個武廢先有得一齊去旅行
呢次真係唔介意搭好D

飛機餐 個soba好撚好食

機上娛樂,睇左果套爛鬼Mario劇場版
跟住都係望返路線圖
原來香港去東京航路通常都會係志布志上空飛過
大家仲記唔記得志布志出名乜野呢~

大約8點左右就到左羽田喇
果陣仲係落T3,依家應該搬晒去T2喇
都要搞成粒鐘先出到去
始終羽田係日本最繁忙機場

今晚會係山手線五反田借宿一宵
因為聽朝就會去品川拿車
而要住既地方一出閘轉右就已經係正眼前

呢間Mystays有三人房,所以除返開唔貴
空間係狹窄不過住得一晚ok啦

星期日夜晚比較難搵野食
一係早收一係定休
最後食左香港人最愛壽司口一
都要等廿分鐘先就座

無記錯既話一人3000YEN左右
以依家羊價真係好平,同樣價錢比起香港食到更多野

Day 0 完
lm 支持
LM
除左那智大滝
其他真係得啖笑
比你講左就唔隱世
快叫admin del po啦
冇?
10:50 中環疾走首都高

今日第一個目標係隱世拉麵

朝早各自去食早餐
兩名車手係品川高輪口附近Toyota拿車
跟住揸返來五反田接大家
呢架車會陪伴各位7日6夜

行李堆晒去第7人座位上
樓主就無帶gip,一如以往揹一袋Osprey就KO
所以係一車搞掂晒

set好目的地之後就出發喇
東京路況複雜,花左好幾分鐘搵入口
五反田IC進入首都高速中央環状線
簡稱C2或者「中環」

(wiki圖片)
一入就已經係全長18.2km既地下行車隧道
叫做「山手隧道」 ,2015年通車
由品川區直剷豐島區,完全暢通無阻

去到板橋JCT離開中環,轉去5號池袋線直落大宮線
行関越道會快d但導航defaut出左比較慳油慳錢既route
留名
想去上高地
12:30 中華そば 四つ葉

首都高速大宮線与野IC出口,不過塞左兩個字先出到去
要碌半個鐘一般道

跟住路過川越市D隱世小路,差唔多到目的地
一望無際山都唔見影就係關東平野部既特色

到達目的地,熱
呢到距離川越冰川神社約4km以北
可以搭巴士或者踩單車來,但會咁做既人相信好少

到達時等位既食客唔多
買左食劵一陣就安排入座

座席40個,拉麵店來講算大間
有counter同埋普通4人枱
我地一行6人就安排左係和室如圖示 (tabelog圖片)
超開心

【1番人気】特製四つ葉そば
比内地鶏
睇相已經覺得好好食

飯有好多款可以揀,,吞拿魚都有
我加左個蛤丼,食到好濟下

食完之後出返來停車場已經爆晒
等待入店既食客多左,當中唔少係西裝友
返緊工都可以揸車過來食好西
我就唔識果邊工作環境同文化,純粹有D好奇

本身今日既目標係呢間野既第二號店「深緑」(3.97)
武廢後試圖挑戰,但撞中不定休放大假
今次定休日再次無得食

但今日碗拉麵好inspiring已經相當滿足
畢竟都係連績七年百名店,水準絕對有保證
所以之後有機會不如試下其他名店

岩岩發現佢已經開左第三號店「らぁ麺花萌葱」
呢間野再偏僻D,睇相感覺好local
反而比較有興趣一戰

中華そば 四つ葉 (3.87)
https://tabelog.com/saitama/A1105/A110502/11034264/
金澤都隱世啦有咩係唔隱世架
大正池真係人間仙景
瀑布水氣重,我又得部iPhone
係咁上下啦
Lm
梅窩同華富嗰個仲靚過佢
華富瀑布直頭屌打華嚴瀑布
唔係講笑
黑雨打風後
好壯觀
你去咗我想去嘅地方,留塊正皮先
隱世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞