美股認真討論區MMMCDLXIII

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
今晚要做社工鳥
跌到仆街呀暴無出針佬, 應該見底大家唔洗驚
今日搞咩?
搵喎,搵啦

據瞭解,追隨趨勢的對沖基金也被稱爲CTA(大宗商品交易顧問),它們有系統地進行交易,以捕捉市場的大趨勢。

高盛表示,標普500指數若跌破5135點,“短期趨勢將由較正面轉爲負面”,對追隨趨勢的對沖基金而言,將引發股票拋售。
該行在上週五發布的一份報告中表示,如果標普500指數未來一個月內下跌3.2%,CTA將被迫拋售約200億美元的標普500指數成份股,以及逾2000億美元的全球股票。如果標普500指數進一步下跌,標普500指數的拋售總額可能達到420億美元。

係咪呢個
打仗+fed又放鷹
Commodity Trading Advisor
9蚊有排都返唔到去
CTA = momentum trade
tsm 都好生意

真係好難講
跌市唔洗理由,佢中意嘅跌一個月都得
準備好跌到啱啱加息嘅時候未
等佢跌到2再入
今日呢下似熊軍最後既波紋,下星期一如果咩事都冇就夾爆
spy try a bit
牛軍咪weak ok?
啱啱又射左3野精啦
今日低位,下星期高位
今晚Long定兩邊啦 星期一彈到老母都唔認得呀
高盛及花旗數據也顯示商品交易顧問的購買能力已經耗盡,因此一旦股市下跌便會出售環球股市期貨。

華爾街日報報道退休基金將會沽售3250億股,票轉入債券。同時間。如果股市繼續波動,與波幅聯繫的投資策略會加入沽售美股。野村策略師McElligott分析如果標普500克下跌2%至4914 ,

商品交易顧問必須要沽售310億美元股票。另一影響市場走勢的流向是寫出期權交易所掛牌基金,在期權結算之前一日,這些基金需要滾存部署,一個下跌的月份會引來沽售,因為所有舊期權都會變成零,再沒有Delta。
有時post啲有用嘅嘢都冇人睇
上星期好似見過啲類似咁嘅野
兩年後差不多啦
HEY, dow jones positive wor
真係跌到差唔多熔斷咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞