[台南開埠 400 週年] 2024 台灣燈會

106 回覆
16 Like 10 Dislike
我話睇台妹 無話影台妹
諸蛇又唔見你分享圖
台長夜晚有冇行夜市?係咪個燈會喺夜市入面
日落之後尾班巴士差唔多開,高美濕地嘅旅客都去晒巴士站等車出台中市區。

高美濕地招牌

一小時之後就出到台中火車站。

我就先去酒店放低啲衫再出去。本來係去逢甲夜市行,不過去到酒店突然間好頹好沮喪,個人無咩能量唔想出去就係到碌手機。

碌左成個鐘就肚餓。酒店隔離係太魯閣中心,我就去左地底美食廣場睇下有咩食。

太魯閣中心

美食廣場

我見到一間台式鍋物店有麻奶鍋就試下。麻奶鍋其實係啲麻香料落去奶湯底,鍋物食材有菜有肉片有蝦咁,食落去湯底係幾有特色。

台式火鍋店

開餐了

食完就返酒店瞓了。

夜晚小巷
遲小小講燈會煙花咩嚟
呢日諗住醒到就去清境農場,醒唔到就留係台中市區。結果我六點幾七點醒左,不過我有啲心力交瘁,無咩行動力所以瞓返,再醒己經係十一點幾。呢日好疲倦都係留係台中市區行下。

一起身我又去太魯閣地底個美食廣場,今次食滷肉飯同排骨湯。排骨係先炸後滷再放湯,口感同味道都特別。滷肉飯啲肉夠肥就好食。

耀西成日都望落去好想食野

行上地面見到有啲公仔,日用品。

食完之後先去台中站行下。

台中車站

台中站新嘅部份係舊站隔離,第二代車站係1905年起好。宜家舊站叫鐵鹿大街,係鐵軌上面同旁邊有市集賣手工品同小食野飲。

個到有啲以前台鐵列車,都有啲台妹情侶係到打卡。

入面都係改建成為市集。

跟住我入左舊台中站參觀,可以見到以前車站嘅樣。

行過一間女僕cafe,女僕cafe竟然係源自英國?

唔比影女僕,睇住牙影扮女僕頂住先,牙影就係世一
Source: https://www.youtube.com/live/b7Ms532uUhM?si=543Noh6WYuUm2RXh&t=1183

走之前係舊台中站打卡。
最尾張相又幾好天喎
唯一一日好天
其他日子全部陰天
跟住我就行去市區。

我行過公園,個到有條河。

跟住行過東協廣場,呢頭好多印尼,越南鋪頭。

之後我就行去宮原眼科。

宮原眼科係日佔時期嘅眼科醫院,佢入面裝修係古色古 香。不過裡面係好商業化,地面賣餅賣手信,二樓四樓係食一圍個啲台灣菜同辦桌。

之後我繼續係條街行。

行過台中第四信用合作社,呢座野1966年落成,宜家保留返個時嘅設計。佢裡面都有啲個陣嘅物品。宜家裡面都賣好多刨冰。出面都係有台灣少婦打卡。

之後我繼續行,行過洪瑞珍三文治。我望過餐牌無咩特別就唔去試了。

行過一間鋪專食大腸麵,就叫左份大腸麵食。佢個細份都幾多麵線。食個陣同老細吹左兩句。

之後就行左去柳川水岸。呢條河係台中其中一條最長嘅河。行下河邊見到啲雀行嚟行去都幾放鬆。

點睇尾二嗰張
點睇西藏好天好多
係公園附近又有越式洗頭。

我去左台中公園行。

一入去見到孫大砲雕像。

佢個到有個湖,湖上面有人係到划艇。

湖中間有個湖心亭,呢個亭係日佔時期慶祝台灣鐵路全線通車啲儀式比日本皇室用。

除此之外佢都有啲中式涼亭。
附近啲樹有好多松鼠爬嚟爬去。

係中間有隻公羊雕像。

見到有啲台妹係到擺檔。

呢個公園都有好多心心,拍拖個啲擺設,應該好多台妹係到拍拖。

或曰台灣,盪女痴男,滿野皆然.......

行完之後就走去搭車,有時行公園睇下動物個人都幾放
鬆。
多年前去過台中 唔覺有呢啲地方
究竟當時去過啲咩睇怕將來要再去一次
其實係高美濕地+市中心9行
個陣心情太差唔想遠行 無去到清境農場
我走左去彰化銀行對面搭車,彰化銀行望落去應該好耐歷史?

係車程見到日落,係唯一一日係台灣見到正常日落。

坐多幾個站就到彩虹眷村。呢到係有個人收地個陣畫左啲彩色壁畫上去,有啲學生見畫得幾靚就發動「搶救彩虹村」活動,最後呢到成功保存,成為今日見到嘅模樣。

彩虹眷村特色就係屋外牆壁啲彩色壁畫。

不過我去到個陣已經關左門,係出面影左幾張相就走。

耀西攝鏡
睇你啲相係唔錯,台長會唔會考慮去西藏
點解咁多個po都仲係日頭
遊記進度係第二日夜晚
行完眷村已經天黑,條街無咩燈。

跟住我去左行附近河邊長步道去高鐵捷運站,條路入黑之後得三兩隻動物叫聲 ,比較靜啱晒散心。

行過河邊步道中間見到會轉彩虹色嘅 Taichung 牌。

行左半個鐘之後就到台中高鐵站/新烏日站。呢到係台中捷運站起點。

樓主隻手咁似女人
同樓主幾有緣
同樓主Exactly同一個位影既彰化銀行

舊台中監獄,已經拆左,去果日係哥哥死忌,呢度係英雄本色其中一個取景既地方

關公雕像

烏日車站,搭去清水再坐車去高美濕地。呢頭都幾好住,夠靜,好舒服,又近捷運高鐵,係少少遠離市中心
我個陣本來住烏日 不過見台中火車站住宿平啲最後去左台中站
坐捷運去到逢甲夜市附近落車,一落車見到呢啲,諗起前輩教誨:呢個地方既人....就係諗住做愛,sex,做愛,外遇,偷情,同人妻人夫做愛........

所以咪話,台灣真係一個充滿住bitch同厹既地方....

行多大約十分鐘就去到逢甲夜市。夜市附近都有好多食街。

耀西望住入面啲朋友若有所思......

夜市除左賣野食之外仲會賣啲手工品。

呢到夜晚真係繽紛,人山人海。不過無咩野啱買啱食。

行到去賣野食部分,呢到都唔少野食,有大腸包小腸,胡椒餅,蛋餅,滷味等等。大腸包小腸係搵糯米腸包住台灣香腸,口感都幾特別。

新鮮胡椒餅係幾好食

食飽就買多個鹽水雞返酒店食,雖然味道麻麻同份量有啲多。

夜晚嘅台中站

返到去酒店搭𨋢個陣見到個美國佬同佢老婆嚟旅行,同佢吹水講相機吹左陣。佢問我有無得租單車旅行,我教佢落去問下啲職員會清楚啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞