新地洗衣街地摩天大廈優化方案 獲城規會批准 規模媲美ICC

185 回覆
17 Like 85 Dislike
拍住Moko死得喇
條天橋得翻三分一比人行
三分二比堆賓賓佔領哂
又臭又熱又唔好行
唔趕走堆賓賓比你起到Shibuya sky咁都無用
得果5層停車場,仲要係SHK
政府地契點解唔要求起多幾層,然後政府定價
到時樓下大堂日日排長龍
應該少過一半放比公眾
好多留比商戶用
算係唯一一個唔介意行樓梯既商場
dockside 真係估佢唔到
海旁唔係咁易批俾你起咁高
九倉都想搞海港城重建,傾咗好多次都批唔到
尖沙咀起到咁高嘅,除咗佢,就只有名鑄,又係新世界嘅
向東面,就要數到去黃埔嗰邊嘅海名軒,得佢一枝獨秀,黃埔未重建嘅話,就無嘢會遮到佢
向西面,就係港景峯,亦都係一枝獨秀,唔知點解當時會俾佢起咁高,反而後期起嘅 Austin,依家起緊嘅高鐵上蓋商廈,西九文化區建築群,都唔俾起到佢咁高
附近未來有機會起到咁高嘅,可能係八文樓重建計劃
Yoho 系列真係好成功
佢想喺其他地區複製這個模式,但唔係個個都成功
下個焦點係十四鄉西沙
其實長線就唔會輸嘅
帝國大廈初時都係空置率高,依家就全世界都識佢,賺到笑啦
但係帝國大廈係有建築特色喎 地理同埋當時嘅創舉

依家呢排只係似搞大個冇咩特色嘅project去養住班人順便托個股價

如果係咁,不如將呢個project嘅部份 Office area拆出嚟搞Service apartment, loft, 再加多啲停車車位 政府多用途嘅嘢 娛樂性嘅嘢 再搵啲有特色啲嘅idea包裝下好過
個度高鐵站,有垃圾大6公司租。
旺角東就窄d
第時可以拍fallout HK
屌,DHLM 繼紅磡,尖沙咀,又整到旺角四週圍黑晒 ,遮住個天,遮住晒啲境
好似話新地HQ搬過去
灣仔果座勁out 嘅會唔會重建就唔知喇
依家睇香港舊街舊景係唯一吸引遊客嘅嘢嚟嫁
不過政府戇鳩鳩係咁拆好快就冇埋最後一個吸引力
$3000呎
政府半賣半送
點起都唔會蝕
愛樹之人可以去同果3棵樹講定byebye
有人租咩, 觀塘市中心都未有人投要改住宅.
本來係地王,政府諗住用嚟幫庫房回氣,點知搞到要賤賣
睇怕會爛尾
Office空置率高企係全球大城市喺疫情後共同開題嚟
好多研究報告有講 唔係淨係連登 唔識就柒少陣
咁你前瞻到乜柒?
可以望到男拔啲緊身校褲仔仔
八文樓如果跟正常做法佢係要減低密度而唔可以再向上發展
睇圖連隔離潮洲公學都食埋?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞