當年香港電影金像獎最佳編劇 神探輸左比投名狀

167 回覆
12 Like 6 Dislike
武俠衰係個結局,觀眾想睇主角絕地反擊唔係想睇大boss俾科學+大自然收皮
其實真係唔知衰咩, 大卡士, 果陣李連杰係荷里活紅到飛起,
片商要1億先請得起佢, 填海華先得1000萬
打仗戲又拍得靚, 劇情又好
但唔知點解收得咁差, 我諗套戲埋單應該蝕到仆街
仗打完了, 他們賺啥
填海華真係好兄弟黎
人地搞分化條靚仲比佢打到嘔血
要幫手即刻漏夜騎馬過黎, 點知就比個兄弟殺左
其實冇諗過陳可辛咁有料
算唔錯,節奏快,整體演技又唔錯
李連杰個片酬係佢拍荷里活片既價
佢拍Romeo must die都係咁上下價 10m 美金

我諗就係衰在唔夠爆谷,太有深度,冇話邊個忠邊個奸,大家睇完都唔知鐘意邊個好、憎恨邊個好
啲主角最尾死曬,大家唔知鼓掌好定唔開心好

大陸啲觀眾唔係好高質,成日爛片就好票房,佢地要啲題材淺白,好似京劇一睇面譜就知邊個奸角咁
因為我覺得套戲拍到灰灰黑黑咁
大陸觀眾要非黑即白劇情同角色,間唔中有啲飽滿角色,就開始吹奏,但偏偏票房又唔得,即大部分人都仲係停留係黑白分明角色同劇情
古代歷來都有養寇自動既問題
當年安祿山都係靠「平亂、剿匪」黎撈到上節度使
到佢造反後,之所以打8年,部分官兵唔想仗打完,故意唔打安/史既地盤,反而走去江南打劫搶錢

佢地發現只要問題存在,軍隊先有錢有價值
冇乜critical thinking既能力
總之美國就係衰
我都覺
見到都唔開胃
個個都好污糟
如果最好係大決戰會好睇好多
佢套套都無影子,佢精通既武術太多,好似係當年全國武術冠軍,乜拳乜腿乜武器都識玩,你睇殺手之王、英雄、張無忌其實都唔會諗起佢係黃飛鴻
高舉愛唔係嗰屆,何超維多利亞一號係,仲有湯唯月滿軒尼詩,呢兩個都好過狄仁杰
司馬懿都唔認得
好彩你講明係安碌山,如果唔係以為你講緊其他人 呢套戲而家應該禁播
依家投名狀一定過唔到電檢審查
最後咪大決戰左,文藝個隻
其實係深度劇情片黎
投名狀個故事,正路編排,跟本已神,只考導演同演員功力;攞獎唔多合理
係半隻炸子雞
啲人仲話想睇形而下式嘅決戰,就知質素幾高,陳可辛啲片點會收得
神探最後果幕大個睇返先覺得好神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞