當年香港電影金像獎最佳編劇 神探輸左比投名狀

167 回覆
12 Like 6 Dislike
刺馬故事係後人創作,馬新貽本身係慈禧任命調查湘軍落格嘅欽差大臣,兇手張汶祥冇招供行兇動機就俾官府行刑處死,成件事根本係殺人滅口
幽遊白書,仙水忍
其實 投名狀 比較適合拍電視劇
電影太短啦

兩小時要講哂 三兄弟認識 > 結拜 > 出生入死 > 反目 > 自相殘殺
D節奏快到跟唔到

如果變成20集電視劇, 慢慢交代會好好多
電視劇你又搵唔到3粒巨星做三兄弟
同埋電影都算好仔細
睇投資額黎頒
珍, 有時TBB重播都會再睇
好難得咁好睇
以前大陸D戲唔差既...
刺馬台灣拍過電視劇, 姜大衛,李婉華有份做
投名狀電影衰在budget唔夠, 戰爭場面淨係夠拍一場, 蘇州圍城戰, 天京陷落, 都冇拍出嚟一筆帶過
俾你拍足一年一百個場景咪又係要剪到得120分鐘,仲要幾個紅星經理人互砌要求多戲份
幕後嗰班9成香港人
陳可辛以前啲戲係幾好睇
麗的十大刺客拍過,黃樹棠做張汶祥
https://m.youtube.com/watch?v=mffUB8iEDwc
仲有無線大刺客都拍過,錢小豪做張汶祥,KK做馬新貽
https://m.youtube.com/watch?v=lLRm8c_mdMs
墨攻、投名狀、十月圍城個期啲片係幾好睇
套戲就算 3 個鐘都拍唔到 3 場精彩大戰,反而依家頭一場係大戰,蘇州著重處決降兵反而處理得更好
中国電影我只服姜文
要講刺馬案其他影視作品

仲有套滿清十大酷刑2
投名狀個故事重點其實唔係講兄弟衝突
而係講做大既究竟係點諗野
(你要記住! 軍中只有一個頭!)
英文片名The Warlords比投名狀更貼題
呢個上面有巴打話電視劇長度會好啲, 我都同意如果而家有budget 有十億八億拍到大概十零廿集劇就應該唔錯
其實當年我要成名拎都唔係無啦啦
同屆啲對手入面係佢拎
原來唔好?我記得當時口啤好好,華語片好少可場面加劇情都balance到
呢三條友是最佳男配角
投名果三個同神探劉青雲完全冇得比,尾燈都見唔到
十月圍城好睇咩?
有乜咁特別
結局又唔知想掂 唔係爛尾 直前冇尾
係係係
搶錢搶糧搶娘們!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞