婚姻應由終身制改為10年合約制

222 回覆
1311 Like 121 Dislike
唔結啲女人話冇保陣
現有制度望落去flexible d

實際執行同另一半傾有會話你未結婚諗離婚
咁咪岩囉 即係分開得 就唔係神所匹配嘅
婚前協議聽講冇法律效力
世界奇妙物語有集都好似係講呢啲
唔結就解決
唔知點解 見到like多過dislike咁多 有種好荒謬嘅感覺

而家人類壽命極限都係冇乜點變 係得益於醫療技術水平好左 整體多左人嘅歲數可以接近極限 但係一啲根本嘅價值觀唔應該隨住年歲增長而改變 就好似唔會因為長命左就會覺得殺人偷野會變得合理可以接受一樣

同理 見到有回覆話因為壽命長左就覺得婚姻一生一世不合時宜 其實似一個為自己開脫嘅籍口多啲

Sorry for 1999
女權最鍾意就係結婚呢啲父權制度
師兄思想前衛,但可惜香港仍然係封建
你呢個夢想可能要200年後

「二百年後再一起~~應該不怕。。。。。」
umm 你呢個論點幾有趣 pin 咗睇下有冇巴絲有comment
行為上有劇烈改變

本身一日一次,之後冇即係毀約
應該不怕,要簽過份約
仲乜嘢10年合約
根本現代婚姻制度出咗好大問題
我諗你既論調都好基於現今社會比你既價值觀
一生一世既婚姻本身係自然界係萬中無一既案例
人類係舊社會基本都仲係polymony,呢種浮動既價值觀係唔可以同殺人偷竊呢類損傷他人利益既事並論

現代人速食文化,又明白不合則去既道理
美英離婚率都差唔多50%
咁人生流流長改做合約制都好合理
你認為追求一世一生,咁咪續一生約囉
但唔岩既又唔洗翻枱嘈離婚要簽紙,有人可能忍到完約就自由
咁樣彈性高好多,其實又真係未必唔可行
睇like 數就知連登多on9
首先將自己拍拖概念放落婚姻
將離婚率高推論到多妻觀念到
一句講哂想多妻未自己搞掂囉
何鴻申都無人屌架啦
其次想玩足一世
邊有player 會諗結婚咁on9架

在者婚姻有法律責任先係問題所在
明明以家有便捷既離婚方法
洗撚等所謂contract 完咩,理得你contract 短到一個月啦

講到尾,響現有制度下,贍養費都阻唔到離婚,咁除消就得啦
搞咩contract 都唔係對正下藥啦
既然你反對結婚呢個制度點解要結,唔結婚唔係已解決問題咩?
唔洗下下謀身家,不過女婿比外父祝福然後發達,都有唔少名人係咁
你講嘅都係現今社會真實發生緊嘅野,可以話係現象,甚至乎係一個問題。
但係用將婚姻改做合約制去adapt to呢個現象 好似有啲將而家離婚率高呢個原因訴諸係個制度法例問題 所以我地改左佢方便大家易散啲咁 而唔係鼓勵關係入面嘅雙方去一齊面對令大家想分開嘅原因 所以而家離婚率先咁高

同埋雖然我地人類喺自然界都尚且算係獨特,不過遵守一生一世愛情嘅物種都好似唔係得人類獨一份 呢啲就題外話啦

好老實 合約制有好有唔好 不過諗清楚先結就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞