婚姻應由終身制改為10年合約制

222 回覆
1310 Like 121 Dislike
合約期滿需要續期

唔續期嘅話冇得分家產

大家點睇
人類壽命變得越嚟越長

一個人生得一個伴侶已經變得不合事宜
唔結咪得囉
唔結都分到身家啦而家大陸
你估香港會唔跟?
咁就好玩...
會有幾對情侶大家協議好, 十年大家換老婆一次..
Agree,每次都要傾
合約制提供咗合理空間俾大家review 下段婚姻

啱嘅咪合埋眼續

唔啱就提供標準流程俾大家exit
香港法例冇commonlaw partner 概念,冇咩保障
新結婚誓詞:

我請在座各位見證,我(新郎/新娘姓名) 願意以妳(新娘/新郎姓名) 為我合法妻子/丈夫,我願對你承諾,從今天開始,無論是順境或是逆境,富有或貧窮,健康或疾病,我將愛你、珍惜你直到合約期滿。 我承諾我將對你忠誠。
鐵達時廣告
good idea
1976年,寶光實業正式收購鐵達時品牌。 90年代更曾經邀請多位亞洲紅星星拍攝一系列經典手錶廣告,經典廣告口號<不在乎天長地久,只在乎曾經擁有>更傳頌至今。

其實幾fit 更加鼓勵大家珍惜當下
good idea 就咪拉啦吊梨老木
?
你用咗不推文你好唔尊重
習慣咗
感謝
3年好d 時間短比較容易抽身 市政局又就可以賺一筆手續費簽紙續婚姻
唔少夫妻嘅關係已經冇哂感情基礎,繼續行落去只係令一個家庭唔幸福,倒不如唔續約,俾大家一個重新出發嘅機會,唔好俾人類嘅幸福俾名為婚姻嘅枷鎖所束縛
3 年咁短拍拖都唔至3年

5年啦,或者整個條款有得interim review
宜加啲人唔鐘意結婚顯出結婚條款過於苛刻
呢個意見幾創新
清幾有創意
但會死係女拳亂箭之下
馬太福音19:4-6
//4 耶穌回答:“你們沒有讀過嗎?造物者從起初‘創造了他們,男和女’,
5 並且說:‘為這緣故,男人將離開父母,與妻子親密相連,二人成為一體。’
6 這樣,他們不再是兩個人,而是一體。所以,神所匹配的,人不可分開。”//
女拳can suck my d

加上呢個安排非常公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞