內地男稱香港人有強迫症 網民:港人自以為有質素

378 回覆
28 Like 330 Dislike

網上熱話|內地男稱香港人有強迫症 行街1慣性舉動引網民爭議:自以為有質素

中港兩地矛盾屢見不鮮,其中一個主要原因是大家的生活習慣和文化不同,容易就著小事起爭執。一位內地男生早前來港旅遊,觀察到港人1個慣性舉動而發文,直指香港人「多少有點強迫症在身上」,引起大批網民熱議爭論,更有人直接表示港人經常「自以為有質素」!

內地男觀察港人後發文 堅稱港人有強迫症

中港矛盾的爭議幾乎日日有,小至排隊食飯去廁所,大至錢銀或價值觀分歧等事屢見不鮮,網上不時都有相關的時事和熱話。近日,有內地男同樣因為香港與內地的文化和生活習慣不同,在來港旅遊後發文,堅稱「香港人多少有點強迫症在身上」,引起大批網民熱烈討論。

港人大多有1慣性舉動 內地人眼中竟為怪異

發文者指自己在香港旅行期間,發現大部分港人都有1個慣性舉動,就是當他們乘搭扶手電梯時,總會習慣站在右邊,留空左邊的通道讓趕時間的行人行走。這個習慣對香港人來說十分普遍,但一眾內地人卻認為極度怪異,令發文者不禁表示港人有強迫症,亦讚賞指看起來「有點治癒」、「很整齊,大家都好自覺」。

網民熱烈爭議:香港人真的很有優越感

雖然發文者的原意並非想引戰,一眾網民卻有其他諗法,直指港人這種行為十分無謂。有內地網民狠批香港人這種行為「以為是好質素」、「自以為替他人著想」,又揚言港人對自己「真的很有優越感」。不過,亦有網民就留言反駁道「不應該對人家的習慣指手畫腳」、「這是基本禮貌和尊重​​」,更指「老實說,如果不喜歡一個地方,不去就好了,不要給自己添堵​​」。

#am730
傻閪小支支

原始人式既生活最岩佢地
夏蟲不能語冰
自私嘅人咪睇咩都唔順眼囉,因為覺得個世界要圍住自己轉
其實呢個只係香港人自己習慣
香港人自己共識形成 方便自己方便大家
係外人睇落去強加有素質 又強迫症 又自我優越感
外人自己加諸各種觀點去批鬥 真係好奇怪
自卑嘅人睇其他人什麼都不對什麼都炫耀
依家中國香港人係唔係中國人先?
唔係淨係香港啦
英國日本新加坡啲人都咁做(只係有時係左企右行)
唔係香港人有質素
係中國人特別低質 仲要以此為傲
依家中國香港人=中國人

人地曲線話番中國人「自以為高質素」姐
咁姐係我地奇怪定佢地奇怪
香港好似跟日本開始
新加坡係企左邊
仲有車廂先出後入可能喺佢地眼中又係on9
深圳地鐵抄香港 呢樣又唔見佢哋跟

生蕃話人冇讀書
收到
垃圾編輯
幾十個Like都可以寫一篇文
香港人就係有優越感唔得咩?
唔通好似大陸咁打尖搶掠先叫質素高?

返大陸搭地鐵上落車一定手踭行先
呢啲唔係新聞啦 台灣日本韓國邊個地方唔係咁
on9
唔係我地有強迫症
係你地班半獸人野蠻姐
深圳地鐵同港鐵冇分別
成套模式系統內部程序同香港一樣
Mtr 有派人返去協助深圳建立地鐵
班契弟真係唔岩出國
好似完全唔識包容人地文化咁
一同自己你啲習慣唔同就說3道4
而家多左大陸人,電梯左邊成日有一隻破壞隊形行唔到
全世界發達國家既人都係咁做
係差在企係左邊定右邊
香港社會節奏急速, 如果搭扶手電梯兩邊都企滿人
後面趕時間嘅人絕對會鼓燥, 甚至大聲問候你全家
自覺企右邊嘅人, 係因為明白自己都有趕時間嘅時候
唔想有人擋住條路, 所以會留空左邊俾趕時間嘅人行
其實只係公德心問題, 唔認同嘅亦唔犯法, 不過就冇品、「没素质」囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞