CU JD part time 2024 集中討論區

42 回覆
2 Like 2 Dislike
請問有冇巴絲報左/將會入讀2024年度 CUJD?
想問下大家準備成點?

另外想問下有冇師兄、師姐可以分享下自己嘅經驗?
尤其是part time 讀JD 有冇值得留意嘅地方。
自己嘅目標係希望夠分入到PCLL
但同時又好擔心做住野讀Law會好難

利伸:岩岩收左offer
本身做緊普通公司文職 有時間中返星期六日
本科係八大社會科學 gpa剛剛3.0

歡迎大家一齊討論
亦有勞各位過來人分享
推一推先
唔好以為 CU 同 HKU 同級
Law 嚟講,只係同 CityU 同級
收到,咁有冇咩需要注意或者提早準備?
又或者part time 讀law有冇咩需要注意?

唔該晒呀!
推下
Push
Push
Push
幫推
推!
Push
Happy Friday
想知ChinU有邊科真係然到HKU
都唔少,eg BBQ、漿佬、護士仔
推推佢
你喺度推 Post,作用唔大
我估連登有唔少法律界人士,但係這種 topic 佢哋唔多鍾意傾
你不如去返 U汪, discuss 嘅法律學界區開 Post 啦
收到!
唔該晒
幫你問過下 friend:
早10年8年前,PCLL 競爭最激烈嘅年代
LLB 入面,Day 1 開始,大家都明白互相係競爭對手,唔係你死就係我亡
大家都犧牲咗好多金錢、時間、心血,才行到這一步,入到與入唔到,此刻失之毫釐,前途可以差之千里,真係天王老子都無面俾
裡面嘅勾心鬥角,係可以玩得好出神入化
所以識朋友、談感情、合作做 present 等等,都要非常小心
平時你聽過 Asso仔會做嘅嘢,當然都會發生
仲有啲乜嘢?
聽講:
到咗做 paper 嘅日子,明明 library catalogue 見到有嘅書,搵晒全個 library 都搵唔到
open book exam 帶影印書入去用,有人會舉手舉報
如果有嚴重爭執 (eg 有心/無意嘅非禮、打交、拾遺不報),事主毫不猶豫會報警處理,咁係最直接 KO 對手法律界之路嘅方法
咁 JD 都可能會有咁嘅情況,但機會率少啲、程度輕啲
始終大家年齡、思想成熟啲,Part-time 就更加好啲,大家都有正職 (可能本身收入都好高),而且唔係個個人有心考 PCLL,未必係直接對手,交朋友比較舒服啲
不過這都是以前嘅事,依家嘅 PCLL 競爭已經輕鬆咗好多,估計大家都唔再需要玩到咁變態,可以試下放心交朋友,大家拍住上,一齊實現夢想
坦白講,競爭最大嘅年代,以你嘅背景,根本唔會入到 CU JD,連 City JD 都未必入到 (其實 Law School 嚟講,CU 唔係好過 City 好多)
反而你要考慮嘅係,JD + PCLL,學費起碼50萬,係咪真係值得投資?
感謝你呀巴打,呢番肺腑之言令我好有感受。
你講得好岩,以我背景確實掹車邊入,同時都好清楚自己定立/能力去到邊,有時都會諗,咁大筆錢咁樣去投資係咪值得? 不過經過一連串自己最近發生過嘅事件,自己真係好想下定決心,即使真係唔得,係一個好好嘅理由同自己講:「試你就試左,咁真係唔得呀嘛? 依家都算冇遺憾,可以好接受自己就係得咁多料啦?」
所以巴打你咁直接同坦白,我我係好感受到你嘅真誠,多謝你呀!我會盡我所能,好好完成!
From friend:
既然已下定決心,就全力衝刺啦
如果目標係攞牌,你揀 JD,已經精明過揀 LondonU, CPE
讀 PTJD 嘅人,可能年齡大啲,但係有啲真係臥虎藏龍,分分鐘做到你人生嘅良師益友
雖然話防人之心不可無,但係入到去,可以大膽啲識下朋友
JD 嘅學費係逐個 credit 計嘅
修讀年期比較 flexible,總之量力而為,一 feel 到有壓力,就寧願減 credit,拉長嚟讀
讀得 PTJD,快畢業無人會讚你叻仔,最緊要係啲 grade 靚仔
同埋依家已經要諗定,將來 PCLL 會想 FT 定係 PT?
CU 好似無開 PT PCLL,但3年後會唔會開?你要收下風
想做CU DJ
好多謝大家嘅意見呀,好感動
第一個sem得三科,希望會讀好d!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞