有冇人喺多倫多做緊Amazon?

72 回覆
8 Like 23 Dislike
其實又冇得咁計,辛苦唔等於一定搵到錢
我只能夠話我運氣好,揀岩路
west coast usa

我都唔知有咩tips ,而且我都唔係sde (雖然我個時都要in sde2 level coding)

maybe 唔對路就早d轉組?小心d forte 搵咩人俾comment 你?
可以吊高啲
你set 好個target (base, rsu, bonus)
RSU schedule 最好係每年一樣(佢哋通常開 10 20 30 40, 叫 25 25 25 25) 就算hire to fire都無咁傷。
記得no harm to ask!
thank you你
RSU佢話會係5 15 40 40咁出
頭兩年有sign on
我都冇諗過rsu可以叫佢早d出,會試下問
多謝哂
我寫漏咗sign on
通常有條款話做唔夠X年,要嘔返sign on
你可以同佢deal話一年。
A記d signon 係pro rate 唔使還 (最少pre covid係咁)
不過relocation bonus就要if < 1 yr
Amazon個sign on應該係paycheck to paycheck咁逐期出,所以冇退錢呢樣野?
但我都會留意下offer點寫
而家個市L5都係得200
不過有工開已經好好
邊有咁多hire to fire
最近想轉工,原本過咗VO既話諗住起碼要開220, 不過死得不明不白個recruiter連freeze幾耐都冇同我講
以前超好境,我遲出世趕唔到
個兩年我見過L5 350-400k usd
可惜入得太早
我都見過幾個係咁
唔知算唔算多啦
早2年狂請人直頭出lc easy添
amazon 難既唔係coding 係bq
個時in 人成日都係死bq /其他野
反而coding 通常都識做(可能因為我以前只係做onsite interviewer ,廢既都西走左)
Amazon出名chur
入去搞aws仲要on call
加拿大做森林倉好唔好pay
應該係第一張check就畀洗
可唔可以分享下BQ會用咩標準去睇
見美國L5係差不多兩倍人工
bq點難法
唔係個人正正常常就得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞