違例泊車|去年警方發出逾300萬張 「牛肉乾」 按年少35萬張 庫房仍進帳近10億元

68 回覆
42 Like 5 Dislike
本港違例泊車問題嚴重,警方及相關執法部門近年大力打擊,加上已轉用電子方式抄牌,即時列印定額罰款通知書,近年每年發出的「牛肉乾」數目超過300萬張。根據運輸及物流局書面回覆議員就《財政預算案》提問,警方在2023年發出約301萬張違例泊車告票,即平均每日抄牌約8,200張,以定額罰款320元「最低消費」計算,料為庫房進帳9.64億元。

全年抄牌按年減35萬張

局方回應民建聯立法會議員陳克勤提問指,根據數字,執法部門在2023年度共發出3,013,019張偉例泊車定額罰款通知,較對上一個年度少350,452張。若以每張通知書定額罰款320元計,去年的罰款較2022年的10.76億元,少1.12億元。

李頌恩。資料圖片
+3
署方指多年罰則多年未調整 適時向立會提建議

警方自2020年3月起,逐步於全港各警區開展「電子定額罰款通知書計劃」,以電子方式發出定額罰款通知書。局方回覆議員提問時表示,2023年有逾295萬張「牛肉乾」以電子方式發出,佔整體98%;比率較對上一年的91%進一步提升。

另外,議員楊永杰關注當局會否提高交通違例定額罰款金額,並積極進行全港反違例泊車執法行動。局方回覆指,政府不時檢視如違例泊車、超速等交通違例的定額罰款水平是否有調整空間,其中考慮的因素包括罰則多年未有調整,是否仍有足夠阻嚇力、過往的通脹幅度、違例情況和趨勢等,以保障道路安全和處理擠塞情況,政府會適時向立法會提出建議。

https://www.stheadline.com/society/3335805/違例泊車去年警方發出逾300萬張-牛肉乾-按年少35萬張-庫房仍進帳近10億元

睇嚟本來政府諗住抄多啲牛肉乾補貼吓庫房
點知少咗人揸車連帶其他車嘅相關行業都少咗收入
聽啲車友講寧願北上整車都唔喺香港整,慳返啲錢
香港政府又玩死一個行業
加多0咪100億?
依個又係一門生意
抄多啲啦,夜晚冇人出街,冇人出去食宵夜,全世界留喺屋企
加埋唔幫dse 生比錢
香港國安更好了
有咩所謂
最緊要國安
亂過馬路$2000,亂泊車有乜理由少過$2000?起碼$3000喇
我建議加到$30000
見過兩個白衫兩個藍衫一齊圍抄一部車
收$320 但人工支出又幾多
公司係觀塘工廠區
而家晚晚都出架車專登嚟抄
夜晚周圍人影都冇個
除左想掠水外都諗唔到咩原因抄了
後生仔去哂英美澳加買車,廢老兩蚊搭車,冇人楂車牛肉乾少咗犯法少咗,又贏
收800一次啦
唔揸車叫uber 算
司機唔使報稅 uber又外國公司 政府仲有冇so
抄牌經濟
唔抄咪又係涼冷氣照出糧
講到佢地好似有咩生產力咁
水至清則無魚
抄到財力唔夠既車主揸少啲車出街
一家大細可以留喺屋企食兩餸飯
留返啲錢上大陸玩好過
好撚癲 凌晨1點泊緊警車係到抄
特區政府成功解決香港多年塞車問題,無車自然唔會塞
成班仆街好食懶做 抄多D啦好心
精英移左民
唯有開拓第2條庫房水喉啦
自從幾次番到車就見到張牛肉乾真係無撚癮
依加已經唔會再揸出去同Frd周圍兜搵嘢食食宵夜
已經準備賣車想買車啲Frd見到咁都打消念頭
又慳番筆錢多撚謝
車都賣埋佢
全力搞好國安
香港揸車真係搵嚟賤
路窄車多泊位難
真係貼錢買難受

想揸車都係去日本自駕遊爽
天青海藍路闊車少
係香港根本享受唔到真正駕駛樂趣
公共交通又咁方便

每個月養車果七八千蚊儲去日本玩唔知爽幾多

一年夠同條女去多4次日本
唯一好處
我揸車返工15分鐘到公司
坐公共交通要成粒鐘
快幾倍
班收成期俾人炒多兩張谷鳩氣兩蚊搭地鐵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞