有乘客搭的士去機場竟然車去石崗機場!的士大哥炫耀:「佢又冇講明去邊個機場。」

92 回覆
8 Like 185 Dislike

近日有網民於facebook群組發文,稱某位的士司機炫耀地說:「客人上車説去機場,便詐傻扮懵車去石崗機場門口。當客人發現有問題,就叫他加錢行大欖隧道加急返去赤鱲角機場!」司機指香港有兩個機場,他又沒有説明去哪個。

大家旅行出發去機場,時間寶貴又手持行李,許多人務求方便快捷,都會選擇乘搭的士前往機場。不過,最近有人在網上討論區轉發帖文指出,有乘客早上搭的士前往機場期間,發現前往的方向並非赤鱲角香港國際機場,竟是前往另一個鮮為人知機場,但司機反指責乘客表達目的地不夠明確,要求加錢才會轉往赤鱲角機場。

不少網民留言斥的士司機的態度相當差勁,又指「司機擺明玩嘢!」,有些網民直言「一律改去最近嘅差館」,也有人表示司機最後竟然夠膽收錢 ,其實當乘客表達目的地時下清楚,司機便應即時詢問清楚,而不是自己胡亂猜測,然後還指責乘客。

的哥態度為人詬病 斥港人收入低

的哥的態度向來為人為人詬病,而的士業界早前向政府申請加價,建議將市區的士起錶價由27元加至32元,跳錶則加兩毫。TVB無綫新聞台訪問一位的士司機對加價的看法時,該名的士司機毫指港人收入低,才會覺得香港坐的士昂貴,短短一句就激嬲網民!不少網民揚言「以後唔會搭」!
佢又無講錯喎
佢又無講錯喎
香港俾人屌服務閪唔係無原因
無講錯, 但做錯晒

你明知有兩個機場, 唔撚識問去邊個? 啞撚左呀, 專業d 啦
個原post好似或者係連登的
成日屌人地UBER白牌車犯法

DC9拒載 濫收車資 兜路 揀客 找少錢
全部犯法又唔講

HKDC9敢認世界第二都無其他敢認第一
叫佢車埋入去
邊有機場唔比人入
唔車佢去羽田機場既?
的乜撚野哥
dc狗
冇講明,你又唔問?
又係你個dc 9
點解要問?問問題去學校問老師嘛
搭咩的士
香港的士全球最平 行兩轉都仲好平
咪就係,司機點知去石崗機場先,明玩野。
屌你老母啦,司機點知係去石崗先,司機以為自已係老細,咁串真係返差館
以後坐uber算啦,set好目的地肯定唔會去錯啦

咁叫你車去台灣係咪照開車唔撚問呀?
平時過個海,又識問啲選擇option多過考試MC題
呢個真係唔駛問
直去赤鱲角機場
咁多呢D故仔PO
作果個先勁, 日日諗到咁多新諗頭
去西貢車你去YMT西貢街
去大埔車你去SSP個大埔道
去沙田車你去竹園個沙田坳道
去活道就車你去荷李活道

落車重要屌你:又唔早嚮
香港文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞