北海道11歲少女惡作劇丟BB彈 雙親登門陪道歉卻遭刺殺

147 回覆
133 Like 12 Dislike
日本北海道旭川市2022年發生一起慘案,11歲的少女在放學途中與
友人惡作劇,朝當年56歲的川口家中投擲BB彈,豈料稍晚少女的雙親登門陪同致歉時,川
口竟持利刃狂刺少女雙親,導致少女父親死亡、母親重傷。旭川地方法院日前宣判,對川
口具體求刑有期徒刑25年。該案件因此在日本網路上被稱為「旭川BB彈殺人事件」。

事發源於2022年9月,當年11歲的少女金澤在某天放學回家途中,玩心大起,與友人惡作
劇,朝著56歲的鄰居川口和人家中丟擲BB彈。

晚間金澤夫婦陪同女兒登門確認事實並留下姓名、電話、學校資訊,過程中少女還頻頻道
歉,沒想到川口竟用利刃襲擊夫婦2人,少女父親身中20多刀失血過多不治,母親則重傷
,川口被以殺人罪嫌移送法辦。

承辦檢察官指出,少女的父親當場已倒在血泊中,嫌犯卻未停止攻擊行為,犯行極盡殘忍
,因此請求判決有期徒刑25年,儘管川口的辯護律師稱川口是正當防衛,並沒有殺意,不
能被視為殺人未遂等辯詞,試圖為嫌犯減刑。不過旭川地方法院認為於2023年12月判決,
同意檢方見解,判決川口和人有期徒刑25年。

不過川口不服提出上訴,並反咬檢察官在訊問過程中極盡羞辱,使他身心崩潰萌生輕生念
頭,且不間斷的疲勞轟炸,長達100個問題,全案仍在審理中。
好撚癲
對唔住大哂?
屌你一次殺2個死刑都得啦仲25年
CLS

講緊捅人嗰個

「丟」,唔係用鎗射

洗唔洗捅死人父母呀
火氣大咗少少
友人成最大贏家
反而唔殺個少女 好狠毒
條女成世都會記得係自己玩bb彈搞到老豆被人捅死
教材
叫佢賠錢咪算囉
道歉無用所以要殺人?
最大既報復
11歲即係小五小六
個兇手係唔係平日都係痴痴地
或者有欺負過個小妹妹
所以個小妹妹先至搵搵嘢丟佢
女:「對唔住囉」
伯:「我唔原諒你呀,吹咩!」
屌完你老母都係俾錢了事
俾人扔bb彈入屋大晒?
個老母重傷喎

Btw 味睇之前以為係拎bb彈槍射
擺明精神病發作啦

有殺冇賠!!!!
辯護律師稱川口是正當防衛
點正當防衛,人哋帶埋把刀定bb彈槍去道歉
死白卡
川口個衰仔
日本好多呢啲獨居隱蔽中年,
冇朋友冇伴侶, 日日係到怨個社會不公,
我已經咁慘你個仆街仲搞我,
反正都冇咩好輸, 帶你兩條粉腸落地獄
條女害死自己老豆老母,仲害人坐監正仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞