工程consultant好無意義

44 回覆
14 Like 32 Dislike
IT 啲 consultant 咪一樣係咁
勁水純吹水 真係唔識
同幾件酸臭毒撚屈係啲十二點熄冷氣既觀塘工廈就有
係無同樣嘅資訊下,你叫人點同你做同一個判斷。 PM講野都唔一定啱,佢都睇住盤數,一揸住個account好多做開嘅嘢都唔做,要自己判斷點為之正手,唔係出其他盤做野比人屌死,
而家主要做啲project management 嘅野,所以無畫圖
係嫁 寫花咗個底 去到邊一樣冇得撈
唔通真係比你design咩
牛奶仔
傻西先返
fg 係咁
有時間睇下佢哋啲excel word 做緊乜
唔一定落手落腳做先學到野
好快就比D有鑊氣嘅project比你,到時就係為圖而反計條數,為答而答嘅comment,唔單係無意議,重瞓唔著
後生仔 好好珍惜依家依個位
有對比就知依家幾咁好
工程成日延期又超資
咪又係班柒頭咩都要跟standard
藉口嚟啫
價低者得然後超資回水
其實正常黎講唔係應該掉俾draftsman畫咩
而家啲顧問都係靠sub仔幫佢check圖抆屎
做完自己野就自己讀standard,睇人地做過既圖紙/layout,再係logbook寫低佢
番工攞錢學人野
邊間咁好服侍?
GE 不嬲係廉價draftsman
我份grad job都係咁,做緊啲文員仔做嘅嘢
之後半年resign quit埋scheme a
去過main con/sub con做
就發現成個行業生態文化都係癡撚線

老屎窟就一味靠屌,覺得屌多幾鑊啲人就識做同起到貨
自己公司嘅人就乜都唔夾,你有你死,我有我活
上家就玩鳩你
下家就陰鳩你
所以最後都係去做返啲唔駛點用腦嘅位算
除非趕住出街 or 好複雜
如果唔係就會markup畀draftsman改
(雖然有時補一兩筆markup同自己改差唔多,由 Drafts keep圖始終好D)
留D時間做其他野仲好
師兄斷scheme之後可以再開返hkie scheme
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞