工程consultant好無意義

44 回覆
14 Like 32 Dislike
日日返到office就係執word excel,全部admin野,唔洗用腦/degree都識做,有無人份工都係咁。

利申:fg
皇家佬真係好慘
日日畀判頭玩
判頭其實好無意義
日日係度左度右度點樣偷雞射波推鑊
成品幾乎無樣係跟到Standard

根本成個行業都爛
判頭起碼可以去site行黎行去,唔洗成日留喺office
左度右度全部人幫佢砌到睇落似跟到,仲要人簽名。 去做audit好過啦,都係捱但係坐office睇黑絲,簽份報告可以係唔擔保無錯
係只可以喺閪行嚟行去
唔敢返櫃
一出事就屌鳩你
「你無睇㗎?」
大哥 我識分身?
唔使用腦就做到仲想點
之前返過contractor又無試過咁喎,因為之前返Gammon好多人幫手睇,啲職位分到好細,所以幾輕鬆
師兄,你指contractor/consultant?
皇家佬無意義都有7皮野呀,又無人點佢做野
金門禮頓係多人
但我係中字牌頭
得盤 無人
中字頭竟然無人,聽講佢地出幾高人工下喎
睇盤
比起其他大公司嚟講感覺無乜架構
連自己有幾多日年假都係成個寫字樓無人知
明明金門呢啲都已經用緊手機睇 手機交申請
上家啦,但係要追progress大家就坐同一條船。 下家耍廢耍無賴就無敵。
吓,原來係咁架,我以為大陸啲公司會抄金門嗰套管理添,再具為己有添。我都覺得gammon 係幾systematic嘅, 唔同職位分工好清晰,同埋學你所講,識自己開發啲app,幾方便。
咁要睇運嘅,我之前返gammon foundation team,佢地都幾competent。相反,個RE成日乜柒都問,好似唔識咁,有啲情況應該RE俾解決方法,個PM問佢,個RE夠膽死話問返自己公司大佬,修貨又要教佢。
咁都唔完全壞事嘅,你偷雞佢都未必知,可以帶住走其實係少啲阻滯。 至於方法,佢唔識就只可以跟你地想做嘅方向去。
都係嘅,啲pm轉數好快,變面亦都好快,RE面前阿sir前阿sir後,背後屌到佢開花。同埋pm對住RE會有好多野暪住佢,係同啲𡃁食飯傾偈先會講邊度偷雞。
Freshgrad已經冇左團design火 咁你點捱到考牌
你未畫CAD 姐
之後晚晚 OT
做到你不要不要的
邊間咁好 唔洗你畫圖
做上家點都好過做下家
係廢係悶係無咩特別嫁啦
你要用腦做main con
但係咁喎 main con咪又一堆屌中國佬屌main con呢樣個樣又要撈埋科文夾呢樣個樣九千幾樣嘢
有得乾淨返工唔通要污糟邋遢做main con落site 做跑狗咩
岀面大把工都係嫁啦唔洗用腦
好多行業其實搵個識字嘅做返幾個月咩都上手
你就算話excel word 你都要跟過先知有咩material ms 係點批 邊啲位要ice 有咩test要做 excel有咩要mark record 點mark法
有份糧 OK嘅 舒服又一日咪幾好 做人返工都係求咁樣啫
都係個句 咩價錢咩判頭
好似Mtr 岀得起錢,搵啲判頭人地真係做嘢
Client 有野係追RSS
有咩鑊出意外都係RSS要問責
所以啲人先話入咗MTR出唔返嚟
外面宜家都係平到頂爛市
金門都少咗盤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞