全球最佳機場2024最新排名,香港排第11名

386 回覆
309 Like 23 Dislike
上次轉機唔覺得設施乾淨 啲比人訓嘅梳化唔覺得有人抹
又係一個白卡引戰佬
最佳廉航用客運大樓
仲係百大
仍可吹奏
因管理不善而在全球最佳機場排名節節下跌的香港國際機場
有次正要過 x 光嗰陣,保安話前面有人,叫我等下先,叫完佢就擰埋一邊吊吊揈,前面個人走咗都唔知,由我企喺度戇居居

佢都有個 app 可以預先 scan 護照,做咗就可以排另一條冇乜人嘅隊,但個 app 我 BNO 又 scan 唔到,特衰又 scan 唔到,同好多政府/公共事業 app 一樣,喺 app store 收大量一星
貴到福街已經冇 feel
我覺得 cts 先真係正,有娛樂,有嘢食,有嘢買
你條仆街去羅馬做乜
人地真。fg 50k

比得起㗎....
係, 所以SIN 係10分鐘前gate closes

不過真心唔係太好, 佢仲要早左入去係連廁所都冇
乜嘢叫衰過香港 香港好到仆街啦
垃圾機場
轉機轉咗成兩粒鐘
最搞笑係周圍有牌叫人最佳機場投俾佢 自己做得幾差自己唔知
11只係average…

以前HK Airport係世界第一Airport,Cathy Pacific係世界第一Airline,MTR係世界第一Metro

大hall好似A1~A8/B1~B8個隻就唔差既
水機、廁所甚至snack bar都有齊
(試過有次大hall撞正MEL機岩岩open gate,我轉機返HKG final call先趕到,都有個staff一路講faster lah然後即刻係最邊邊開多條line幫我做check

係二合一個隻gate都真係百無(除左凳夠多)
雖然佢時間其實就控制得幾好
60mins開始open for security check
當waiting room開始坐左七八成人左右
剩返35mins就已經call Group 1 to board
實際又唔會話係入面留好耐
但唔知頭唔知路入左去先知百無
感覺唔好又理解既

(KMJ係國際線入口會寫明「前方沒有餐廳」,SIN可能都要學習下,寫”No washroom and water fountain after passing this gate” )
話成田>羽田,是咪搞笑Ching坐左幾多年
二合一嗰隻佢有
第一次去已經見到...
* 有張紙貼住無廁所, 如果要去廁所要重新安檢 (大約意思係咁)
成田個departure hall 已經有00年代日劇feel
Weak就唔好咁大聲講啦 香港冬天十幾度要用暖水洗手
仲有邊個大機場係咁樣?
笑爆,香港冬天都成廿度la
以前碼頭吞吐量世界第一
外匯儲備世界第三 (只係排喺美國、日本之後)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞