龍樹中論空觀既迷思

40 回覆
7 Like 1 Dislike
龍樹既中空觀對佛教影響深遠,為後世樹立左對空既定義同標準。究竟一般為佛教從熟悉既定義係唔係龍樹既本意?

思考
1.一切無自性既意思係?
a. 事物毫不存在
b. 事物不久住,並非不存在

2.緣起既意思係?
a. 一切事物不能生起,根本不存在
b. 一切事物因緣觀待而生起

3.中道遠離斷常兩邊既意思係?
a. 一切事物根本不存在,所以係不常不斷
b. 一切事物以一種非常非斷既形式存在

4. 二諦既中道既關係?
a. 中道係唯勝義諦,同俗諦無關係
b. 中道係架于二諦之上,唔可以遍向任何一方

5. 空既定義
a. 一無所有
b. 無恆常實體但有因緣引起既生滅變化

睇下大家既反應再睇下用咩角度去討論
1,2,3,4,5,都係選擇題! 即係要俾個定位啦!

有局限就設咗限了!
討論有個定位會集中同容易啲,D問題只係想大家思考有個方向,如果你對每條問題既主旨有其他諗法歡迎表達
5 一定唔a
4a
偉大嘅邏輯學家

柴同火
龍樹對輪迴嘅觀點真係好兇猛
睇撚到扯
3.
用咗存在/不存在劃分
好似就偏離中道原意?

不斷亦不常
不存在,亦非不存在
呢本真係好堅嘅邏輯書
靠理性引導人開悟
其他幾題呢
用字上可能唔太準確,但想帶出果個主旨好重要。究竟係「無野」所以遠離斷常
定有野係以不常不斷既形式存在或者顯現
中論第十七.二十頌 「雖空亦不斷,雖有亦不常,業果報不失,是名佛所就」就係講輪迴。
其實佛經嘅"空"義同一般我哋所講嘅"空"唔一樣,咁有無諗過其實佛經嘅"有"義,同我哋一般認知嘅"有"義係唔一樣嘅呢?
1 b
2 b
3 b
4 b
5 b
Philo JJ
btw
'空既定義'呢個Term其實唔係咁啱,因為空唔係一個形而上嘅概念,所以沒有其定義,佢更加似係一種呈現
龍樹菩薩既中觀係駁斥任何關於心性既概念,他說心性係非有、非無;非非有、非非無。

要知道我哋任何有既念頭都離不開有、無;所以一有個概念係關於心性就一定係錯既

心性只可以體驗,不可言喻
不可說?
「空性」呢個詞語嚟自佛學
佛學入邊係有定義
只不過空性入邊都再有細分

成本《中觀根本論》就係講心性唔係咁,又唔係咁,用左好多例子去表達。至於心性係點?冇講到。但其實冇講到先係岩嘅,因為一講就係錯
就係咁 此TOPIC 完~
1B 2B 3B 4唔識 5B
當年去西藏旅行
有本書叫 西藏的寺與僧(1940年代)作者:柳升祺
入面有講過中觀論
睇完覺得 哇
利:唔識佛學 最多中化水平
分開唔同層次講

一般凡夫認為「我係實有」,所以佛陀開示苦集滅道等原始乘教法,拯救凡夫從人我執中解脫出黎

二乘人執「法為實有」,佛陀開示大乘教法破法執

中觀講空講有都唔岩,應該要見到一切法本不生,然後再從無生中了解「無生生」,吉藏係中觀論疏入面有好多著墨
係只可以體驗,但唔用文字又表達唔到比我地睇,所以只可以勉強地說

所以龍樹都話不依世俗諦不得第一義,不得第一義不能得涅槃。世俗諦可以理解為言說
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞