有冇人唔係幾識欣賞套Fallout電視劇

84 回覆
17 Like 87 Dislike
睇落去啦 其實男主係個白人ghoul
連隻game最靈魂既元素 - 執垃圾 完全冇提及到

樓主著重埋呢d on9位 平時會睇開d咩有深度戲

Fallout 世界最重要唔係未日之後 無政府無秩序 所以思想可以百家齊放
派系可以有獨裁 有民主 唔同派系又想自己做廢土大佬 主角要響咁多團體入面周旋

人設我覺得做得好好
女主角典型天真大愛左膠
黑人 想上位有野心 但最後好似比女主感化到?

屍鬼 人設做得好型 廢土生存幾百年 行事果斷兇殘 為求目的不擇手段 但夠膽挑戰強權

路人NPC我覺得做得好過遊戲 極多痴線佬 真係有未日生存者feel
Fallout New vages, 4 反而路人NPC太正常

套劇選角可以話有LGBT, 但內容就唔係
終於有人講
目前睇時間線同劇情同FNV完全對唔上
2077 Fall of Shady Sands
但係2077同時又可以出大軍係New Vegas同Legion 打
然後仲要有一堆有錢NCR公民去賭錢
跟住結尾New Vegas竟然爛晒 睇到R撚晒頭
要用遊戲嘅邏輯去睇套劇
例如套戲入面受傷可以好似冇事咁行動,然後打支針就冇事
啲人就受咗傷流勁多血都可以捱好耐
依啲放喺遊戲入面就唔會覺得係問題嘅設定
反而好多暗串啲人太大愛喎
對個黑人男主冇咩好感
主要係太樣衰

都係個句,美國黑人佔人口10%,但係電視起碼3成係黑人
得罪講,黑人點解會比人揀中入vault?現實係黑人十個有九個都又窮又廢
都未計個個年代黑人低位幾咁低
執垃圾幾時變左FO重要嘅完素?
美劇一向都要主角群有黑人,好似係法例要求.
雖然ncr好似同新維加斯劇情有衝突,但我覺得可以等第二季解釋下ncr和豪斯情況.
第八集尾
Hank 行緊去 NV
跟住配 Credit 嘅animation
亦都係 New Vegas 遺蹟*
估製作人想第二季(如果傾掂數開第二季⋯)

* 驚有啲師兄無留意
第一季八集,頭七集嘅片尾 credit animation
都係預告下一集嘅內容
例如第七集嘅 animation 係 天文台(第八集嘅 NCR 總部 天文台)
第六集 animation 係山頭電台(第七集內容)

所以我嘅主觀猜測係
製作人想推 NV 條線來開第二季頭⋯
好似已經登記左第2季,但未公開第2季開拍
估計背景ncr同軍團打完後重傷後,被兄弟會乘虛而入,連發電廠都兄弟搶埋,新維加斯再無電力供應,賭場失去ncr主力客源沒落了,但貓王幫等等應該還在.唔知ncr是全滅還是其他洲還有ncr
下季劇集主線關ncr和新維加斯
兄弟會要做到你講個樣除非麥長老帶自由至尊親征啦
直接軍團贏算啦
鍾意睇牛仔groul果條線多d!
如果軍團贏左,真係估唔到劇情走向
兄弟會唯一飛船都來左,主力軍都應該來埋
睇落去啦 其實男主係個白人ghoul
我就覺得好多VAULT居民討論場景都係串緊左膠
而個黑人BOS一開頭都幾仆街
仲有VAULT33 D女個個成日諗住扑野生B
講LGBT咁NEW VEGAS都有VERONICA CHRISTINE啦

話套野選角係咪好DIVERSE, 就真係幾DIVERSE,
但AGENDA係咪好WOKE, 比起D更WOKE既劇又好似未算好WOKE.
執垃圾改槍起屋係隻game嘅元素(而且唔係fallout獨有),fallout本身就有唔同玩法,起屋更加係fallout4先興起嘅玩法,我由fallout2開始玩,fallout嘅靈魂係玩家遊走於因末世後而興起嘅不同陣營,仲有唔同嘅物種(屍鬼,變種人,有意識嘅機械人,死亡爪),fallout早期已經存在排他與否嘅選擇(類似大愛左膠),至於Max嘅性格都算立體,少少奸,有野心,有啲卑鄙,但係又渴望愛,會感情用事,又唔係講佢係黑人英雄有咩問題?
戰前線如果老婆唔係黑鬼會更好
Max 性格同行事似係有血有肉的普通人,唔想主動害人,但要自保,遇到個knight呢種上司咁樣,比著係我都會專登唔救。秘密有機會俾揭穿,想滅口都唔奇。

後期俾女主角感化,或者可以理解為青頭仔初戀效應啦。
依家改咗口唔係2277核爆
所以我唔明呢個角色有咩問題,女主角嘅性格都好合理,佢擺明喺一個左膠社會長大
邊度改口
我都唔覺佢地角色性格同行為有咩問題。
可能有啲人睇佢地個樣唔順眼咪覺得佢地唔啱囉。
(其實我覺得女主角都順眼呀)
上FNV Reddit 有講

套劇講到明2277 Fall of Shady Sands然之後一鳩核爆咗,令到成個Fallout community都核爆埋,成個NV設定講唔通。Todd Howard 之後同IGN做返個文字訪問兜返Shady Sands係2277未爆而係之後先爆

但其實成個community討論嘅重點根本唔應該係「幾時爆」,而係Shady Sands 係2277已經唔係NCR 嘅Capital先係最大問題。邊有可能成個West coast人口、經濟、政治中心嘅NCR係首都已經收咗皮嘅情況下重可以有一個大軍隊同Legion係Vegas呢一個frontier決戰而唔係解決內部問題呢更加唔好講NV入面講到明Hoover Dam係要送電比Shady Sands

根本劇組成班人同Fucking Todd Howard自己玩完fallout 4當識晒成個fallout世界然後唔小心鳩改咗重要設定搞到Todd依家走出嚟做damage control鳩up根本Bethesda 成班契弟冇細心經營fallout嘅世界只想永續fallout 做廢土遊樂場而忽略咗系列嘅由1到NV嘅進展同精神

套戲其實真係唔錯,但係作為一個尊重以前black isle 同obsidian嘅vision嘅fallout fan見到套劇大改一大堆設定真係好難受
反而睇到最尾嗰幕hail Maximus先似佢先真正開始沉迷權力
exact7ly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞