有冇人唔係幾識欣賞套Fallout電視劇

84 回覆
17 Like 87 Dislike
errr..點講呢, 唔打算劇透, 就咁overall討論下,

先講我係一個玩左十幾年fallout既玩家,

代代有玩, 而見到佢出電視劇其實都有d期待,但同時都好驚美國d白左文化會毀左佢,

到頭來其實意外又唔意外,

因為套野其實有頭到尾都充斥住白左文化,依d真係唔意外,

由鋼鐵兄弟會有LGBT元素,由科學家竟然係黑人們,到大量重播鏡頭係咁播個黑人細路從雪櫃出來果一幕,到強硬地撮合女主同黑人一齊,

基本上見到d黑人劇情係唔耐煩直接飛,唔係因為黑人嘔心,而係因為佢後面d政治正確目的太強烈,搞到太嘔心.

中間d劇情其實係full of 唔合理唔合邏輯, 結尾草草了結之餘又同開頭對唔上, 前言不對後語.

然後d劇情其實就好趕,而且冇乜深度,你要明白fallout個game個背景玩既係乜?

玩既係氣氛,係代入感,係緊張生存感,同埋一堆詭異既故事,

但電視劇其實乜都冇聚焦到,連隻game最靈魂既元素 - 執垃圾 完全冇提及到.

莫講話改槍,起屋,就連末世生存女主食d乜其實都冇講到.

隻game入面係真係要食d輻射蟑螂肉or蟲蟲,因為要生存, 依d就係令玩家投入,令玩家感受個氣氛既point,不過電視劇係0,最多就話d水有輻射,nothing more.

再來就係fallout既詭異故事,依d係要透過遊戲入面d電腦檔案or錄音聲帶來推測發生咩事, 但好明顯電視劇果邊係唔識得點拍個氣氛出來.

配音方面就濫用soundtrack, 尤其是頭3集只要groul一出來就會有"啊啊啊啊啊"既音效, 完全係粗製濫用.

九唔答八的結局令人摸不著頭腦, 佢嘗試用8集來解釋200年發生既背景, 有d走馬觀花.
又係左癌污染
無打機,睇咗三集都R曬頭。
人設同世界觀都奇奇怪怪咁,係咪唔好再睇落去。
套劇唔係重現遊戲劇情
而係想吸引人睇完去玩
代代有玩你會覺得有LGBT會幾驚奇
有冇打架,集集都咁多死黑鬼架啦
真心唔明,係個屌屍鬼都冇問題世界講lgbt有問題
講黑人嚟講已經算係咁,因你睇晒就知。
大部份都影射男主黑人其實做好多「衰人」既決定,
一開始唔救個KNIGHT,非常自私一開始唔理女主等。
比起左膠戲D黑人都只會係「正義好人」已經好好了
呢套電視劇其實最大問題係同遊戲版fallout news vega有矛盾,但其實係要鑽研比較深的玩家先會介意。

就本身套劇來講,雖然有啲小問題,例如套甲個設定同劇中表現同遊戲唔符合,但整體係好好睇,亦有還原到遊戲的世界觀/精粹,例如超級巿場果幕女主角好心做壞事。

其實劇中都有講主角食野,甚至殺ghoul食條屍仲帶埋肉乾。

套劇係好睇,如果你睇到一半都get唔到,只可以話呢個世界觀唔啱你口味。
其實幾成功,如果唔係大把其他game仲未玩完,我都有少少想開番隻fallout去wasteland遊蕩下。
其實你有知諗過如果將所有game入面既野搬晒入套劇係唔會好睇
1:1 還原隻game 咁點解我唔玩隻game就算
其實你有知諗過如果將所有game入面既野搬晒入套劇係唔會好睇
1:1 還原隻game 咁點解我唔玩隻game就算
其實已經有好多遊戲的元素,由配樂至場景/道具的整體look and feel,同埋好多 landmark。
睇完第一集即刻好想重玩隻game
但睇多左兩集就棄左套劇
劇情唔吸引劇本唔得
女主角同條黑鬼好趕客
啲戲又麻麻地
真啊,我覺得佢所有野都恰到好處既,有玩過game會有共鳴,無玩過既人又唔會太抽離,其實真係算係咁。
其實你講既野會唔會有啲雞蛋裏挑骨頭。
充斥住白左文化? 但係成個vault 33既劇情根本就係笑鳩白左文化

仲有,係既,佢有trans gender 演員,但我唔覺佢有硬塞Lgbt元素入,樓主咁講其實同啲覺得用白人演員就係白人至上既on9有咩分別。

就算係用黑人又點?我睇唔到問題係邊,黑人唔可以做科學家?
定係你根本個腦已經set 好左:
用黑人/用trans gender= 左膠

如果係咁,點解你唔屌埋套劇用女人做主角,照你logic 其實佢都係女權係左膠喎

同埋如果真係要全部game設定都講晒出黎,我諗佢拍10季都講唔晒
直情算係好,超過期望。
我覺得呢套個game元素還原得好過the last of us好多。
其實佢啲劇情唔拖先
其實樓主批評果啲問題,劇中唔少係有講到的,例如用電腦查vault 32個 log,ghoul 攞封信去向兩兄子質問某人下落等等。

黑人同女主角過橋果幕咪wasteland度人人互不信任同緊張生存感。
吹大左
睇哂咁多集覺得幾好喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞