YouTube再嚴打Ad Blocker! 官方公告:連手機阻擋廣告App都唔放過

52 回覆
7 Like 59 Dislike
https://www.hk01.com/article/1011044?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

YouTube近年大力打擊 Ad Blocker,網頁上多個 Ad Blocker 都被 YouTube 攔截,甚至有插件被植入惡意程式。近日,YouTube 在官方幫助中心,再發出一則公告,把矛頭指向手機 App,連手機也不能使用 Ad Blocker 睇片。

YouTube 在「官方幫助中心」,發出一則公告「對第三方應用強制執行」,指出將會加強,對違反 YouTube 服務條款的第三方應用程式的執行力度,特別是針對阻擋廣告的 App。原因是,第三方應用程式關閉廣告後,會阻礙 YouTube 創作者因 View 數而獲得的收入。

當 YouTube 偵測到正在使用正在使用 Ad Blocker App 的話,就有機會出現影片緩衝,甚至直接卡頓的問題。亦有可能在觀看影片時,會跳出「The following content is not available on this app」的錯誤訊息,直接拒絕繼續觀看影片。

目前,手機上有 PipePipe﹑YouTube ReVanced 等,可以令用家繞過 YouTube 廣告的 App,亦將會在 YouTube 推出公告後逐漸不能使用。

隨 YouTube 加劇打擊 Ad Blocker,想長遠又安全無廣告睇片,還是建議訂閱 YouTube Premium。現時想以較便宜的價格訂閱,可以使用 VPN 轉地區到土耳其、烏克蘭,就能使用比香港區更便宜的價格訂閱。

YouTube Premium價格

香港:$78/個人;$138/家庭
土耳其:約$8.34/個人;約$16.69/家庭
烏克蘭:約$21.14/個人;約$31.81/家庭
有冇聽過唇寒此亡
當冇晒ad block就會搞跨區vpn

烏克蘭人
"what's up 買哪個"
好難轉喇而家
睇Youtube本身都浪費生命

睇埋有廣告既Youtube就更加浪費生命
屌佢老母而家睇直播都會彈廣告
比錢還比錢
可唔可以執好d
有時唔係bug就desktop 版memory leak
ublock 用chrome 睇冇事
比錢都照出廣告,真係搵鬼買咩

brave
brave
咁個Youtuber自己係條片入面賣廣告不嬲冇得避
其實YouTube都唔係必需品,唔想睇廣告又唔想俾錢,唔睇都okay嘅
應該講緊條片既植入式廣告??
正常有得飛
Ublock edge 完全無阻
我屌你老母連簡簡單單封左某種語言既片源都做唔到,比錢比你老母!
幫你封既話,佢咪賺少左錢
最多咪唔睇,畀錢係天荒夜談
人地講緊片入面既植入式廣告,唔係youtube放係條片播之前唔飛得個d
好多廢片
美斯同鄉表示淡定
駁唔到
唔撚睇囉
G持
IT狗都要開飯
支持,打死晒啲窮撚就岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞