發覺越來越多人擔心owp過期加拿大pr都未批

54 回覆
27 Like 2 Dislike
加拿大pr申請審批時間越來越長 見到越來越多經stream a/b申請加拿大pr的朋友擔心自己permit過期都未等到pr獲批

不同於EE stream a/b是不能extend permit以爭取時間一邊工作一邊等候pr審批結果

其實有無行stream b 申請緊pr同時申請EE的朋友可以分享下
stream b processing time宜家變得極不明朗 如果夠分的話可以考慮同時申請EE 做兩手準備?
見啲人可以自己續owp?
EE procedure:申請EE 入pool,分數達標的話入pool後1個月內便可收到ITA邀請申請PR,收到ITA邀請後需於兩個月內遞交所有申請文件然後等到批核,pr審批時間大約6-12個月.
不同意stream a/b,經EE申請pr等待期間可申請extend owp
OWP 幾時過期
見到hong kong watch好似同移民部傾緊增設「香港救生艇 Hong Kong Pathway」開放式工作簽證過渡措施
因為現時行stream a/b的申請人owp過期係不能extend
除非重新申請owp?
source:https://www.hongkongwatch.org/all-posts/2024/4/2/ircc-confirms-priority-processing-remains-in-place-for-hong-kong-pathway-applicants
錢已洗晒
真係睬你都有味
你可以申請wp-ext (extend owp) instead of BOWP (bridging) 但wp-ext需要雇主申請LMIA 可以好麻煩
21 policy 攞OWP果班全部都可以係25年2月前入紙在攞多3年
21個班stream a/b一早拎左pr
要EE 夠分都唔係咁易
21年聽到最多係:儲多2年錢先啦
Pgwp 唔係好耐既咩
但得罪講句
以今時今日加拿大既經濟環境 唔儲多兩年錢過來都真係幾拮据下
Bc 油價上到2.1 🫣
來緊好似又話加唔知咩tax.
我真屌出聲…

有pr 都要諗下點生存….
21 policy 意思係23年2月前落地果班
多謝解惑
加拿大拖批PR,嚟緊5月會有人去請願,如果唔想去,咁不如幫手聯署,聯署link:

https://www.ourcommons.ca/petitions/en/Petition/Details?Petition=e-4937

要集氣升級件事Hong Kong Watch先有力做嘢
其實返香港等咪得
又唔驚visa 過期
申請pr期間要留喺加拿大境內
咁有份返工返緊好地地,返香港等辭職咩
source?
唔好又水鳩人
人地加拿大政府可能有d後悔收咁多
咪set 返個quota
慢慢批攞
有d野唔好要人地講得咁白啦
一向都要,一出信就要7日內到service canada報到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞