香港漫畫家鄭健和與鄧志輝《封神紀》作品揚威內地

259 回覆
16 Like 46 Dislike
係西遊早期又話初初天界大戰狂王無參戰,之後外傳狂王篇又講狂王兩次天界大戰都有份⋯
黃好似係,但赤係同子羽同阿狗大戰完好撚滿意咁坐係到死
去到中期都ok
但覺得海虎正啲
篇幅較長嘅作品計,妖怪道個人覺得係殺道、封神紀一後比較出眾嘅一套

個人覺得和仔作品啲格局連形象太相近
天宮=神族=路西法嘅天國
其他族群因壓迫而群起攻之

殺道就故事太一忽忽,不過角色發展寫得好好
青龍巴打講咗,保羅求死、封先生形象同狂傲本性嘅反差、桑恩同阿信嘅瓜葛今日諗起都會覺得難忘
最差係boss(唔記得乜名),最尾仲要死唔斷氣
我講遠古
唔係 講緊原本正傳設定係黑龍滅族
但係黑天龍改鳩晒
不過黑天龍本書都係和仔寫得最差既書
食書改設定都算 最慘成本書悶到仆街
孝義永在心
最鍾意嘅逆天而行同死亡眼神長官都冇
同意
都幾不堪入目
中/前期好正

海虎3輯都係

如果想睇和仔野就武神鳳凰
冇記錯對住唔知邊個聖王條友又串又賤

出左一招血池地獄咁既野想浸死阿狗比阿狗行番出黎

用金手套拳打爆頭
白蓮聖王條傻仔

阿狗通常用神力做防守 拳套+命炮攻擊 之後有埋虛無做替身攻擊
武神鳳凰有約個人物都係解釋就完撚左
武神鳳凰有幾個人物都係未解釋就完撚左
難得有人想睇港漫,寫長少少
港漫肥良系列:
1. 鬼書皇之我若為皇
畫風以而家眼光去評價好惡頂
但故仔响當時係好新奇
又有少少受日漫孔雀王影響

2. 黑豹列傳(前期直至神武不死)
肥良真係開始崛起之作
開始咗佢專寫父子、兄弟情仇嘅漫畫路線
另一特點係二線人物有時仲寫得好過主角
黑豹寫到中間
肥良就離開咗天下另立門戶

3. 海虎(一二三輯)
連上輩台灣人都話精彩之作
一同二最好睇
三已經有啲回塘
同樣係父子、兄弟、二線角寫得極出色
但比黑豹更多癡線嘅idea
如果你覺得電鋸人好獵奇
海虎好多位仲獵奇仲天馬行空(例如終極侮辱)
同後期肥良亂Q寫啲嘢比
叫做獵奇得嚟合邏輯合情理又推動到個故仔
所以點解對嗰輩華人嚟講海虎2係經典嚟

除咗人物關係,戰鬥亦寫得好睇
好多計算同考慮唔係齋靠力量齋打

另外係畫風同構圖其實比較美式
因為參考咗當時美漫Spawn幾個畫師嘅構圖同畫法

同時開始出現大量肥良語法和粗口
令到不少國內和台灣讀者明白廣東話奧妙之處

漫畫完結後十幾年內地同台灣都對海虎系列推崇備至
https://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=130019

4. 武神
其實可以叫海虎後續嘅故仔
走科幻武俠風,當時嚟講都叫相當新穎
頭100期都ok,有冒險漫畫feel
後200期就為咗捧某啲角色劇情暴走
加上肥良發達後掛住打golf同數臭行家
已經勁跌watt
後期不論香港定台灣讀者都以而家我哋睇刃牙道嘅角度
當幽默格鬥漫畫觀賞

5. 武神鳳凰
肥良俾和仔自己handle 大部份內容(之前有魔神傳)嘅作品
係武神嘅後續故仔
但個主角實在太唔吸引
相反幾個配角都太型
呢樣嘢和仔就真係似肥良(除咗封神紀阿狗)
劇情中規中矩但又冇咗肥良啲癡線嘢
所以不少讀者反而覺得悶同冇乜深刻位
但叫做俾和仔一個長期訓練
為之後自立門戶嘅殺道行者舖路

5. 赤柱飯堂
呢本睇第一輯就得
第一輯當年俾讀者一種肥良返嚟喇嘅感覺
但真係得第一輯
然後因為人才流失加上港漫市道唔好
(當然啲細嘅走同肥良本人有關)
肥良更加入魔,之後嘅劇情已經九唔搭八
我若為皇既絕地篇肥良後來無畫,實在太可惜啦。。。明明一路追緊架嘛
我係十幾年前
出咗個細細本嘅合訂本
我先買返嚟睇
發覺本書啲idea同個plot真係唔差
和仔好多時衰唔識埋尾
幾套個尾都好一般
收尾連鳥山明都搞到一PAT屎咁,好難要求其他作家好。想繼續賺錢就會唔想咁快收尾
因為果陣要自立門戶所以個尾要草草收場
本身第二代都寫得幾好
同意,有追哂
本身唔差,但佢上一套係封神紀
一比較就差好遠

香港而家嘅狀態就係
「阿仔,閒事莫理,繼續食飯」
但會無左手拳套
西遊>殺道>武神鳳凰=封神>三國誌異
大軍閥無買晒不論
想問埋有本咩黑骨堂,大家有咩評價
因為以前公司有同事好迷期期追
個作者同你哋講嘅和仔肥良係咪差唔多lvl
記得佢之後有出一本秦始皇定咩
出咗無耐我就無做,之後就無乜接觸港漫了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞