香港漫畫家鄭健和與鄧志輝《封神紀》作品揚威內地

259 回覆
16 Like 46 Dislike

《封神紀》是香港漫畫家鄭健和與鄧志輝繼《殺道行者》後再度合作的一部作品。運用了家喻戶曉的封神演義為背景,再顛覆傳統創造出一個不同於人所共知、完全不一樣的紂王做為這一個故事的主角。描述在古代時候,神族與人族共同存在的一個世界裏。全能的神族統治了世界,相比之下還沒開發的人族自然而然淪落為奴隸。所謂的王只是神族的傀儡,為神族服務而已。大商朝的紂王為了擺脫奴隸的命運,他選擇了一條不一樣的路,以凡人的身份向神族挑戰。

大陸簡體字版更名為《武庚紀》連載於掌閱、騰訊動漫,後來授權給中國大陸杭州玄機科技信息技術有限公司,改編成3D動畫《武庚紀》,於2016年6月24起播出。

今年第一季《烈焰》正在愛奇藝熱播,該劇就是改編自超級動漫IP《武庚紀》。鄭偉文擔任總導演,劉崇崇聯合執導,任嘉倫、邢菲、祝緒丹、嚴屹寬、朱正廷、米熱領銜主演,蔣欣、鄭希怡特別出演,陳喬恩、韓棟、任言愷特邀出演,徐正溪特邀參演,何潤東、馬蘇友情出演,

人族王子伍庚(任嘉倫飾演)目睹了父母被神族殺害,辛國被滅後,從王子淪為奴隸。

但他始終不忘初心,團結人族、神隱族、妖族、海神族最終打敗了神族的統治。

該劇有效播放量已破9億!

浪費左一個好故事
你睇過原本個本漫畫?

電視劇人物造型跟足原著,算係咁
有幾多連登user有睇港漫
都唔好講有無比錢追書

呢套同殺道行者都係回憶
不過大陸拍 幾忠於原著都無興趣睇
特技好似ok,我最鍾意大陸仙劍玄幻劇造出黎既特效世界,好細膩夢幻

港漫其實只係睇過風雲同我若為皇咋
美術好垃圾
完全無質感,太光鮮,造型化妝都垃圾
封神紀個故事好正
重睇咗超過四次
第一季節奏比較慢
第二第三開始講神域先係神枱級
印象中呢套漫 開頭中期幾好睇 ,埋尾一般 好似係
主角叫阿狗
封神記>西遊
套野 主角阿狗冇野心 但一定要自由 玩城邦制 紂王開始講反極權 反奴隸制 大量政治隱喻

大陸居然敢上

香港應該唔敢上
幾時拍小魔神
邊個做老婆仔白菜
啲對白好破壞氣氛
記得有“食屎狗”呢啲
然後就棄左
鄭健和仲有套大軍閥
屌你啦 差咁遠
連和仔都暗地裡話呢套野唔得
仲話跟足
白菜同阿嵐完全唔係嗰回事
阿狗撚有著過甲
大軍閥悶到仆街
你真係睇完原著套封神紀(香港出)先再講喇,之後支國版已經有刪減,少咗味道

我就睇晒原版喇,值得睇+收藏嘅
遲啲會出完全版
連登仔淨係識呢套
屎部大神阿狗
最撚好笑係岡本教主個濕鳩look
屌那星漫畫紂王型到
鞋都冇著,佢當左古裝拍
如果香港拍, 但搵ANSON LO做主角呢.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞