(勵志) 不靠父幹! Zara太子女由摺衫做起 憑毅力漸獲肯定 終接管父親百億王國 成「最年輕CEO」

275 回覆
22 Like 514 Dislike
up
咁非洲既報紙會唔會成日報香港人幾努力同有幾多回報?
如果有既話又會有人好似你咁講同一翻說話啦
咁你個立論咪出問題囉

都要個老細睇中時勢唔好搵食艱難,肯開檔賣兩餸飯

你講緊創業
Zara幾時成立 1975 件女拳狗未出世喎
咁創業成功係關個太子女咩事

來料、成本、燈油火蠟請人呢啲全部都係盤算

你知唔知咩叫成本會計? 會計師有牌照同法律規管
太子女無做過會計部 會計師算死草幾叻 扭盡六壬黎壓縮成本
都同件廢柴女人無任何關係
Zara咁大個集團
唔會係件吉祥物做數 而係會計部

你估請人返嚟做唔洗自己睇住盤數、睇住出品、𥄫住原料質素

睇數果個叫會計師 唔係叫太子女
睇住出品果個叫 品質監控經理 唔係叫太子女
𥄫住原料質素嘅 係採購經理 唔係叫太子女

隻臭閪係咩都唔識 淨係識投胎

真係由得佢自己run 就有錢落袋咩

集團有咩可能老細自己Run到?
Zara 有總幾多品牌 總共幾多分店?

你淨係香港分部 同一個管理層
佢管撚到中環老銅 都顧唔到新界 要請多個人去管
何況全球業務

Uber老細係咩負責送外賣? 負責計人工? 負責監控晒每個外賣員嘅服務質素? 佢坐office同啲律師會計師討論吓點樣唔好成日俾人告 同點樣壓到啲人工低得黎又唔會打散個gig economy
佢地每日就係諗點收割啲外賣仔同打官司

李嘉誠係咪有份去地盤紮鐵?有無去百佳執貨?
佢公司盤數係佢啲會計師匯報俾佢聽 唔會係佢自己做
佢有咁得閒 撚吓啲錶同車都唔得閒睇業務

你無做過生意 同時無常識
呢條友講嘅係富二代努力有回報,姐係普通人努力冇回報

唔同非洲難民比,咁可以同日本人比,可以同台北人比,有分別咩?香港人起薪唔低英文唔差,仲有一堆救生艇去外國移民,香港出世真係有權話努力冇用?
就算係佢老豆都未必由摺衫做起啦
不靠父幹去 Uniqlo 摺衫啦
出世死老竇
摺咗2日衫
我係李嘉誠個仔。去賣樓。。d人爭住要啦
噏乜撚嘢呀
我老豆係李嘉誠
我去執垃圾都得啦
無壓力無後果怕咩做
佢掛住大老細個名去做間公司做低層真心有幾多野真係見識到
大陸速遞送錯一單罰3萬
努力真係未必有回報
哂鳩氣
有錢請班PR整個人設啫
你係邊到睇返黎
以你咁講
佢成唔成功應該係睇十五年之後zara 仲係唔係度/經營成點

哩一刻我覺得只係佢老豆成功
創業+守業直到有人接手
好過連落都唔落直接做GM 不過喺連登講呢啲曬鳩氣 幾肯定呢度啲人有咁嘅機會只會做廢物二世祖
up
繼承遺產
信過個肯定係睇得無線d劇多,愛回家風少咁大老細個仔然後同員工打成一片?現實係你喺office任何一個崗位,只要有老細related嘅人,唔好話親屬啦,就算係老細d馬嚟到,都肯定變咗另外一回事
唔靠父幹又喺老豆公司做咁算乜?
醜小鴨會變天鵝
係因為佢本身就係天鵝呀
大家都想feel belonged啫

社會窮人多
自己含住金鎖匙出世
咁咪變咗小眾囉

碧咸老婆都要扮middle class啦

有錢有權有勢
最唔想就係人憎自己
又係呢啲成功需父幹
俾窮人假希望 呃佢哋繼續日日做奴隸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞