北上消費「黃絲」也瘋狂:「分分鐘深圳仲好過香港」

287 回覆
53 Like 221 Dislike

北上消費蔚然成風,就連「黃絲」也為之瘋狂,紛紛加入北上消費的大軍。有網民就好奇他們的選擇原因,遂發文問「今日仲覺得自己係黃嗰啲又送中北上係咩玩法同心態」。有網民留言表示,「我睇唔到香港同內地有咩分別。分分鐘深圳仲好過香港」、「既然香港=中國,所以北上同留港無分別,但北上平啲」。

有網民在fb群組「香港突發事故報料區及討論區」發文問:「今日仲覺得自己係黃嗰啲又送中北上係咩玩法同心態,講啲原因同心路歷程嚟聽吓。」有網民留言認為,「每個人都有自己選擇,所以人哋選擇返中國大陸玩我唔覺有問題喎。我覺得既然有勇氣留港,咁點解仲要怕上中國大陸玩?我睇唔到香港同內地有咩分別。分分鐘深圳仲好過香港」、「既然香港=中國,所以北上同留港無分別,但北上平啲」。

不過,仍有死硬派「黃絲」堅持留港,有網民就在留言區問道,「我都想知覺得自己係黃嗰啲仲點喺香港生活?日日行路返工,去city super買餸?」有「黃絲」網民留言回覆「我冇北上,9成時間留响屋企嘆冷氣、煲Netfilx,出街食飯唔會食藍店,去樓上書店買書,盡量唔搭地鐵」、「去圖書館歎冷氣」。有網民質疑:「咁辛苦點解唔移民算?」指「移民其十萬蚊就搞掂,不過講到尾又係驚跳出舒適圈。」
過多一排班精神分裂隨時講深圳黃過香港
黃屍話要攬炒香港
返大陸消費都算係攬炒香港
如果係藍咁做咩仲用ip fb?
蠢豬,仲黃?
真黃先番上去燒肺呀
香港藍絲孽主放棄左呢一代年輕人 黃絲射上深圳都唔會比你賺租
日本消費呢?
因為有部分大陸人係有良心,好似趙連海,李老師
黃屍一早連國務院台都睇到流曬閪水,其他唔駛再講
其實點知佢係黃絲?佢話你知?
人藍腦殘,復活節北上7X萬人次,佢地唔係話有500萬沉默大多數嗎?呢500萬當中有7X萬北上?呢7X萬一定係佢地所謂既黑暴?

不過點都好,無論北唔北上,佢地都係有野串你啦

北上

唔北上
黃藍呢D究竟要炒作到幾時

藍黃都要食飯,邊度食又唔得,咁其實好撚on9同無聊,各人有各人的選擇,一陣去到個位是講下都唔得
真心比一百幾十可以享受啲小粉紅當我皇帝咁服侍,係爽嘅
呢啲藍絲用黎自己妄想症打飛機嘅圖轉貼黎做乜

事實上疫前疫後北上人數差唔多
會去嘅黎黎去去都同一批人

首先轉貼既係樓主,唔係我,
我係純粹話比樓主知,根本唔使理對家D公佢贏字你輸既支式邏輯
J支那仔薑B
上得去仲叫黃
咁習大大都係黃啦
班傻西見唔到㗎喇
佢哋繼續自己幻想
上去搵小姐姐按摩打飛機
又拎黃藍嚟講
首joke 深圳見
一個貼 引五毛同應變反駁西 出晒嚟 開工
自動送中都唔拉人 國安漏洞 知情不報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞